Mijn hond plast bloed

In de meeste gevallen is de urine van de hond geel gekleurd, afhankelijk van de concentratie de ene keer donkerder dan de andere keer. Wanneer er bloed bij de urine zit spreken we in de meeste gevallen van een blaasontsteking. Dit kan veroorzaakt worden door een bacterie, maar kan ook veroorzaakt worden door onderliggende problemen.
Wanneer gemerkt wordt dat de hond vaak kleine beetjes plast raden we aan om urine te laten onderzoeken. Meestal zijn dit namelijk de eerste tekenen van een blaasontsteking. Bloed is niet altijd te zien als het in de urine zit. Bij bloed plassen moet u altijd contact opnemen met de dierenarts. Er zal altijd gevraagd worden om urine op te vangen en dit mee te nemen bij het consult, zodat de urine gecontroleerd kan worden op ontstekingscellen, bloed en mogelijk gruis (steentjes).

Symptomen

Wanneer het kleine beetjes plassen en/of het bloed plassen een terugkerend probleem is, wordt er geadviseerd om verder onderzoek te laten doen. Dit kan door middel van een echo of een röntgenfoto, daarmee kunnen andere onderliggende problemen worden uitgesloten of gediagnosticeerd. Voorbeelden van oorzaken zijn: poliepen, stenen of zelfs tumoren. Tijdens de echo kan er met behulp van een steriele naald urine afgenomen worden om dit op kweek te zetten, hiermee kan de dierenarts testen of en welke bacteriën zich in de urine/blaas bevinden.

Voorkomen

Teven zijn gevoeliger voor een blaasontsteking dan reuen. Dat komt doordat de bacteriën bij een teef veel makkelijker via de vulva naar binnen dringen. Wanneer een teef maar vooral een reu perst op urine en er komt niets, bel dan direct een dierenarts. Dit is spoed! De kans bestaat dat er een klein steentje is vastgelopen in de urinebuis. Dit komt vaker voor bij reuen dan bij teven, omdat de plasbuis van reuen nauwer is dan die van teven.

Blaasgruis bij de hond

Bij de hond is blaasgruis van het type struviet vaak het gevolg van een bacteriële blaasontsteking. Na het geven van de juiste antibiotica, verdwijnt het blaasgruis daarna ook meestal vanzelf. Een dieet is in die gevallen niet nodig.
Honden die worden behandeld met het medicijn Allopurinol® (bij Leishmania en Ammonium Uraatstenen bij de Engelse Bulldog) kunnen hierdoor blaasgruis, nier- of blaasstenen krijgen. De Dalmatiër, Engelse Bulldog, de Dwergschnauzer en honden met een levershunt hebben een vergrote kans op het krijgen van blaasgruis en -stenen.

Bloedverlies

Wanneer de hond zonder te plassen toch bloed verliest kunnen er andere afwijkingen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de loopsheid bij een teef, deze duurt gemiddeld 3 weken. Als het langer duurt neem dan contact op met de dierenarts. Ook een ontsteking, wondje of tumor aan penis of vulva kan bloeddruppels achterlaten.

Buitenland

Plast uw hond bloed en bent u kort geleden nog naar het buitenland geweest? Het is belangrijk om dit dan aan de dierenarts door te geven.
Het kan dan zijn dat uw hond last heeft van parasieten die in het buitenland voor komen. Deze parasieten kunnen de rode bloedcellen kapot maken waardoor de urine rood zal kleuren.

Onderzoek

De urine moet onderzocht worden op concentratie van de urine, het aantal witte en rode bloedcellen en een verhoogde concentratie eiwit. De zuurgraad (pH) van de urine kan verhoogd zijn, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Een urinekweek laat zien om welke bacterie het gaat, en voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is.

Kortom: Ziet u bloed in de urine van uw hond? Neem dan z.s.m. contact op voor verder advies van uw dierenarts.