TPLO Hond en kat

Bij Dierenkliniek Kortenoord wordt er naast de bestaande rapid techniek ook de chirurgische behandeling TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotemie) toegepast bij een voorste kruisband scheuring. 
 
Een voorste kruisband ruptuur/scheuring is een frequent voorkomende aandoening bij de hond en soms bij de kat. Artrose in de knie komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door een gedeeltelijke (partiële) of volledige scheuring van de voorste kruisband. Al enkele weken na de ruptuur starten de processen in het gewricht waardoor artrose ontstaat. Een behandeling van de knie om deze artrose ontwikkeling te voorkomen en de kniefunctie optimaal te houden is dus van groot belang. 
 

Oorzaak

Er zijn verschillende groepen van patiënten waarbij de voorste kruisband scheurt.  
- Er zijn patiënten waarbij door trauma (korte  draai tijdens het lopen of bij plots overstrekken) de voorste kruisband scheurt.
- Op middelbare leeftijd (3-7 jaar) het plots  ontstaan, zonder duidelijk aantoonbare oorzaak. Vaak beiderzijds, bij onderzoek is gebleken dat er veranderingen in de kruisband aanwezig zijn die zorgen voor minder kwaliteit van de vezels en daardoor sneller scheuren.
- Daarnaast zijn er hondenrassen onder andere Berner Sennen, Rottweiler, Labrador, New foundlander, Stafford (meestal vanaf 1 jaar leeftijd) met een voorgeschiedenis van terugkerend mild kreupel lopen, rassen met een steile stand van de knie.
 
Letsel van de kruisband hebben meestal te maken met overbelasting, er zijn echter een paar factoren die zorgen dat de belasting op de voorstekruisband meer is dan normaal.
 
1) Patella luxatie, doordat de knieschijf naast haar normale groeve ligt, komt er meer kracht op de kruisband, waardoor deze kan beschadigen.
2) Verschil in bouw van de patiënt, bijvoorbeeld een hoek van het kniegewricht, steile stand van de knieën, overgewicht, enz.
3) Immuun gemedieerde oorzaken,  dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn van een verminderde kwaliteit van de kruisband en daardoor verhoogd het risico van scheuren van de voorste kruisband. 
 
In 40 tot 60 procent van de gevallen is de oorzaak in beide kniegewrichten aanwezig en krijgen de patiënten binnen twee jaar een gescheurde kruisband in de andere knie.
 

Bouw en functie knie

De kruisbanden zitten in de knie tussen de twee dijbeen rolkammen. Ze heten kruisbanden, omdat ze zowel zijdelings als in vooraanzicht met elkaar kruisen. De voorste kruisband is de belangrijkste voor de stabiliteit in de knie. Deze belet de verplaatsing naar voren, rotatie van de knie en overstrekken van het scheenbeen.
 
Tussen het bovenbeen (femur) en onderbeen (tibia) zitten twee kraakbeenplaatjes (menisci) die als stootdempers dienen in het knie gewricht.
 
De menisci dienen als stootkussens tussen boven- en onderbeen. Wanneer ze beschadigen is dat heel pijnlijk. Door de gewichtsverdeling krijgt de binnenmeniscus (mediale meniscus) meer druk te verduren dan de buitenmeniscus. Daardoor is het meestal de binnenmeniscus die beschadigd raakt. 
 

Diagnose TPLO

Om vast te stellen of een kruisband totaal gescheurd is, zal een (klinisch) onderzoek aan de hond moeten plaatsvinden. De voorste kruisband kan geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn. Bij een totale scheuring kan de diagnose door middel van twee testen gesteld worden: de tibia compressietest en het schuiffenomeen. Hierbij wordt gekeken of het onderbeen abnormaal ver naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen. De kruisband verhindert namelijk dat het onderbeen (tibia) naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. 
 
Op een röntgenfoto is vaak zichtbaar of boven- en onderbeen ten opzichte van elkaar verschoven zijn. Bij een gedeeltelijke scheuring is die abnormale beweging of verplaatsing er niet. Het is van belang te weten hoe ernstig het gewricht ontstoken is en hoeveel botwoekering (artrose) al is opgetreden. Botwoekeringen zijn op een röntgenfoto zichtbaar. De artrose kan niet verwijderd worden.
 
De mate van ontstekingen, beschadiging van het  gewrichtsslijmvlies en kraakbeen is bij de operatie te beoordelen. Drie dagen na het scheuren begint het gewricht al microscopische veranderingen te vertonen. De binnenmeniscus kan scheuren of dubbelklappen. De menisci zijn goed te inspecteren tijdens de operatie. Dan kan de binnenmeniscus behandeld worden als dat nodig is. 
 

Therapie TPLO

Bij een gedeeltelijke kruisbandscheuring kan met pijnstillers en ontstekingsremmers worden getracht de hond weer in de benen te krijgen. Meestal loopt de hond dan weer goed na 10-14 dagen. Toch zal in veel gevallen een gedeeltelijke kruisbandscheuring ook leiden tot een totale scheuring, waarna een operatie altijd noodzakelijk is.
 
Hoe langer wordt gewacht met een operatie, des te ernstiger wordt de artrose van het gewricht. Dit vertraagt vaak de revalidatie van de hond na een operatie. Ook het risico van scheurtjes in de meniscus wordt groter naarmate een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring langer bestaat. Door een (gedeeltelijke) scheuring van de kruisband ontstaat meer ruimte en beweeglijkheid in het kniegewricht, waardoor tijdens het lopen gemakkelijk scheurtjes in de meniscus ontstaan. Tijdens een operatie zal van deze beschadigde meniscus dan een gedeelte verwijderd moeten worden.
 

Operatieve behandelingsmogelijkheden o.a. TPLO

Er zijn verschillende operatieve behandelmethoden bij de instabiliteit van de knie door voorstekruisbandscheuring. Bij Dierenkliniek Kortenoord worden zowel de TTA rapid als de TPLO met regelmaat uitgevoerd bij patiënten. 

De TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomy) techniek is gebaseerd op het wegnemen van de voorwaartse stuwkracht van het scheenbeen door de helling van de bovenkant (plateau) van het scheenbeen te verminderen. Hierdoor verdwijnt bij een normale beweging van de knie de belasting op de voorste kruisband. Door middel van de TPLO zal dus een evenwicht tussen gewichtsbelasting en de actieve spierkrachten ontstaan en is er verder geen extra behandeling voor de stabiliteit van de knie noodzakelijk. 

 
TPLO bij kleine honden kleiner dan 10 kg kan er met een (nylon of E fiber draad) stabiliteit gegeven worden. Daarbij wordt er een draad buiten het gewricht om aangelegd, waardoor stabiliteit van de knie aangelegd. Een nieuwere techniek (zaag techniek) is de TPLO , dit geeft een snellere revalidatie. Bij kleine honden is dit vaak de enige zaagtechniek die gedaan kan worden doordat kleine honden vaak een grote hoek in de knie hebben. 
 
Bij midden grote honden zijn zowel de TTA (rapid) als de TPLO  prima technieken om de hond met gescheurde kruisband mee te behandelen. Echter, als de hoek van de knie (TPA= tibia plateau angle) te groot is, dan is alleen de TPLO geïndiceerd.
 
Bij grote en zware honden  groter dan 60 kg lichaamsgewicht, is de TPLO veiliger, er is namelijk minder kans op uitbreken.
 

Post operatief (na de operatie)

Na de operatie is er een revalidatie periode noodzakelijk. De eerste 14 dagen na de operatie moet er absolute bench rust gegeven worden. Dat houdt in dat uw hond alleen voor behoefte (aan korte lijn) naar buiten mag en daarna weer bench-rust moet krijgen. De 6 weken daarna krijgt u een bewegings-schema mee waarbij de hond aan de korte lijn langzaam steeds iets meer mag lopen.  Acht weken na de operatie zal er een röntgenfoto gemaakt worden om te controleren of er een goed herstel is.
 
Iedere patiënt revalideert verschillend. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de revalidatie van een TPLO behandeling. De leeftijd speelt een grote rol, bij een oudere hond verloopt de revalidatie vaak langzamer. De artrose die aanwezig op het moment van operatie heeft ook invloed op het sneller of trager verloop van het herstel. Als er langer wordt gewacht met een operatie van een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring dan zal de revalidatie langer duren, omdat er meer artrose is ontstaan in het kniegewricht. Ook het gewicht van de hond is belangrijk; lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden.
 

Complicaties TPLO

Helaas kunnen er altijd  complicaties voorkomen, ook bij de nieuwe zaag technieken indien deze goed uitgevoerd zijn. 
- De meniscus kan scheuren na de operatie, dan moet er helaas weer een operatie uitgevoerd worden om de meniscus te behandelen.
- De wond kan geïnfecteerd raken, vaak komt dat door likken of bijten aan de wond.
- Soms treedt er overbelasting van de knieband op, dan zal er langer rust en medicatie noodzakelijk zijn.
- Er kan (onder de huid) een wondvocht opstapeling optreden (seroma vorming)
- Het implantaat kan irritatie geven.
- De schroeven kunnen soms loskomen.
 
U kunt onze kliniek op telefoonnummer 0317-412432 bellen om een vrijblijvende telefonische afspraak met TPLO-specialiste Marèse van Haneghem te maken. Zij kan u adviseren en informeren over de beste mogelijkheden.
 
Marèse van Haneghem 
(orthopedisch dierenarts)
 

Naar artikel tta hond

Klantervaringen

Van onze klanten ontvangen wij regelmatig een mooi bericht over de TPLO ervaring in o ze kliniek. Hieronder kunt u deze lezen. 

 

De jonge Gaia

Naam: Gaia
Leeftijd: 9 maanden
Eigenaar: Mevr. Bergmans

Lieve Gaia was naar ons doorverwezen op verdenking van haar kruisband. Wij hebben haar onderzocht en haar kruisband bleek gescheurd te zijn. Na overleg met haar eigenares hebben wij een TPLO uitgevoerd. Gaia is thuis helemaal in de watten gelegd en haar hersteltraject is 6 weken lang keurig uitgevoerd. 
 

Samen de strijd aangaan voor een goed herstel

Naam: Ziva
Ras: bordercollie

Leeftijd: 3,5 jaar

Daar gebeurde het; op een woensdagmiddag komt je hond hinkend vanuit de tuin naar binnen lopen. Waarom? Je hebt geen idee. Toch maar de dierenarts bellen, want je gevoel zegt dat dit niet oké is. En dat gevoel is juist; de diagnose wordt gesteld: kruisband gescheurd van haar linker achterpoot.

Dit is onze bordercollie Ziva, 3,5 jaar oud, overkomen. En zoals het ras al bepaald heeft, een zeer actieve hond die nu even in de lappenmand terechtkomt. In goed overleg met dierenarts Marèse van Haneghem wordt besloten om een TPLO-operatie uit te voeren. De operatie is perfect gegaan en daarna is het aan ons.

Na een operatie moet Ziva natuurlijk revalideren. De revalidatie bestaat uit uiterste rust en geen belasting de eerste twee weken. Daarna acht weken een looprevalidatie waarbij Ziva in het begin nog minimaal mag bewegen. Wat later in de revalidatieweken wordt de looptijd steeds met een paar minuten verhoogd. Oh ja, en niet te vergeten: aangelijnd uitlaten, niet spelen met andere honden en onverwachte bewegingen voorkomen.

Ik kan jullie vertellen, dit is heftig voor jou als eigenaar (natuurlijk ook voor de hond), maar we willen een goed herstel en weer een normaal leven voor Ziva en ons.

Daar gaan we; de bench komt weer uit de schuur, de fietskar wordt omgebouwd naar wandelkar, speeltjes gaan naar boven, de riem wordt weer klaargelegd, handdoek om haar te ondersteunen, medicijnen liggen klaar.

De eerste week is prima; ze is nog wat down, begrijpt dat er iets met haar poot is, houdt zichzelf rustig, gaat goed komen denken we. Maar je ziet haar denken, waarom die handdoek tussen mijn benen, doen jullie dat zelf ook als je naar de wc gaat? In de tweede week begint ze zich toch af te vragen waarom deze dingen gebeuren? Waar zijn mijn speeltjes? Waarom moet ik aan de lijn? Waarom zie ik mijn broer niet? Waarom …?

Deze waarom-vragen ontwikkelen zich de weken erna. Er wordt gebeten in de riem, vragende ogen die je aanstaren; steeds hoort ze 'nee, niet doen, nee dat mag niet.' We overleggen met elkaar; het is toch wel zielig allemaal voor haar. Nee, we blijven dit doen; dit is het beste voor haar herstel! Maar kunnen we haar dan niet los meenemen; ze luistert toch heel goed? Nee, we blijven dit doen; dit is het beste voor haar herstel! Toch knaagt het ergens; wil je haar toch een stapje meer vrijheid geven.

Maar dan komt het verstand gelukkig naar boven. De gedachte dat Ziva straks niet meer Ziva kan zijn omdat het herstel niet goed is gegaan. Dat ze geen plezier meer heeft, dat ze geen bordercollie meer mag zijn; je moet er niet aan denken. Volhouden!

Daarom hebben we deze eerste tien weken volgens de regels geleefd en de opbouwfase erna ook. Moeilijk maar heerlijk! Voor haar en voor ons. Ziva is weer een prachtige, actieve mooie meid, die plezier heeft in het leven, die geniet van alle dingen om haar heen. Die kan zijn wie ze is.

Daarom ons verhaal aan eigenaren die ook voor deze situatie komen te staan of er nu voor staan. Wij kunnen alleen maar zeggen: doe het! Hou vol! Gun je maatje weer een prachtig en gezond leven! Een leven waarin je hond weer hond mag en kan.

 

Stoere Bram

Naam: Bram
Ras: Witte Herder

Leeftijd: 3 jaar

Bram onze 3 jaar oude witte herder kwam op een dag thuis van het wandelen en na 2 uurtjes gelegen te hebben ging hij in 1x op drie poten lopen.Na drie dagen ging het weer beter en rende hij er weer lekker op los.

Tot na 2 weken hij weer mank begon te lopen. Toen toch maar even een afspraak gemaakt bij dierenkliniek Kortenoord. Het vermoeden kwam al snel dat de voorste kruisband ingescheurd zou zijn, gezien Bram al ruim 8 uur nuchter was maar meteen rontgenfoto’s laten maken. Buiten dat er vocht in de knie zat kwam er via deze foto’s niet veel duidelijkheid. Dus eerst maar eens 2 weken aan de lijn houden. Bij controle na twee weken waarin Bram niet meer mank had gelopen kon je wel duidelijk aan hem zien dat hij zijn poot niet goed onder zijn lichaam zette. Bram gaf dan ook met lopen geen pijn aan totdat je aan zijn knie kwam. Na een goed gesprek gehad te hebben toch maar besloten voor een TPLO operatie deze kon al met 2 weken gedaan worden net voor de kerstdagen. Alle informatie gekregen van Marèse en goede uitleg op al onze vragen want het is natuurlijk niet niks zo een operatie en de revalidatie.

Op dinsdag 19 december 2024 was het dan zover. Bram weggebracht en wachten op telefoon dat hij weer opgehaald mocht worden. Uiteindelijk het verlossende telefoontje van Marèse. Alles was goed gegaan en de voorste kruisband was inderdaad ingescheurd en de meniscus was nog helemaal heel en dat verklaarde ook waarom Bram niet mank liep. Thuis gekomen en heerlijk in de bench gelegd om bij te komen.

14 dagen benchrust alleen naar buiten om te plassen en poepen. We gingen met Bram naar buiten en hadden een tilhulp voor de achterhand aangeschaft om hem te ondersteunen met lopen dit werkte goed.​De volgende dag begon hij al voorzichtig zijn geopereerde been te gebruiken en na 2 dagen liep hij er al voorzichtig op en konden we de tilhulp thuis laten.Plassen deed hij 1x per 24uur en ontlasting liet lang op zich wachten. Na drie dagen contact opgenomen met Marèse gezien we het weekend ingingen en de kerstdagen er achteraan dat hij nog geen ontlasting had gehad.

Marèse gaf ons het advies laat hem maar even gaan en als hij een heel klein stukje verder wil lopen doe dat dan maar voorzichtig. Op kerstochtend kwamen dan ook eindelijk de darmen op gang.

Bram sliep heel veel en als we in de avond allebei thuis waren mocht hij even uit de bench en op een kleedje bij ons liggen en daar sliep hij dan verder. Na 2 weken op controle de wond zag er perfect uit en alles voelde goed, begonnen met het trainingsprogramma dit was lastig want Bram plast niet binnen 5 minuten. Dus anders voor ons zelf aangepakt. Tijden tellen van lopen en snuffellen op 1 plek niet meegeteld. Ook mocht hij als hij rustig was overdag bij ons zijn. Toch gewoon maar zoveel mogelijk in de bench gelaten en 's middags een uurtje eruit en in de avond ook gewoon weer bij ons lekker liggen.
                         
Met 4.5 week zijn we begonnen met Fysio/hydrotherapie. Na de eerste sessie een kleine tegenslag door vocht in de knie maar dat was snel met onstekingsremmers opgelost. Bram heeft de weken erna dan ook fysio/hydro en lasertherapie gehad. Dit konden we doen doordat we een dierenverzekering hadden. Je zag bram 2x per week sterker en ondeugender worden. Voor thuis trainingsoefeningen meegekregen en het trainingsprogramma van dierenkliniek Kortenoord ook blijven volgen.

Op 7.5 week de laatste controle gehad bij Marèse en wat waren we trots om te horen dat de spiermassa in beide achterbenen weer gelijk was en je de plaat en schroeven haast niet meer kon voelen en dat hij weer de vrolijke Bram was. Wel voorlopig nog voorzichtig doen en de komende weken krijgt Bram nog hydrotherapie. Maar ondanks alles kan onze onbenullige Bram toch in Mei mee naar Zwitserland.

Bedankt voor alle goede zorgen. 

Familie Evers

 

Toby weer fit

Hond: Toby
​Leeftijd: 2 jaar en 9 maanden oud
Eigenaren:  Fam. de Jong

 
Geslaagde TPLO operatie bij Dierenkliniek Kortenoord
 
In de zomer van 2023 liep onze hond Toby na een wandeling opeens mank. 

De dierenarts constateerde een scheurtje in de kruisband in Toby’s rechter achterpoot. Met rust, pijn - en ontstekingsremmers zou het misschien over een aantal weken over kunnen gaan. Helaas gebeurde dit niet en omdat onze dierenarts geen grote kruisbandoperatie’s uitvoerd, kwam ik na zoeken op Internet bij Dierenkliniek Kortenoord terecht.

Tijdens onze eerste afspraak werd ons door Marèse van Hanghem uitvoerig de verschillende mogelijkheden van een kruisbandoperatie voorgelegd, met de voor-en nadelen. Marèse nam de tijd en we konden al onze vragen kwijt. We besloten om voor de TPLO operatie te gaan.

Een week later was het dan zover! Toby mocht worden geopereerd. De operatie liep voorspoedig. We hadden een Medical pet shirt met pootjes voor Toby aangeschaft zodat hij geen kraag hoefde te dragen. Dat was heel fijn voor hem en voor ons. Het shirt gaf hem rust en warmte. De eerste dagen was Toby nog onder de indruk van alles en sliep veel in zijn bench, die we speciaal hadden gekocht. Alleen naar buiten voor een plasje en een poepje, wat de eerste 3 dagen niet lukte! Daarna ging het langzaam beter en vrij snel wilde Toby alweer op zijn geopereerde poot gaan staan tijdens het plassen.

De eerste twee weken waren voor ons het spannendste. Hoe voorzichtig je ook bent, in je achterhoofd blijft de gedachte… als het maar goed komt ! Na twee weken gingen we terug voor controle. Het zag er goed uit en ook het lopen ging eigenlijk meteen goed. Waar wij veel plezier en gemak van hadden was een fietskar met loopwiel. Hieraan hadden we Toby al voor de operatie laten wennen.

We kregen een opbouwschema mee om te lopen zodat zijn spieren weer konden aansterken. Werk aan de winkel dus maar fijn om te horen dat er progressie in zit.
6 weken later terug voor tweede controle. Weer werd er genoeg tijd voor ons genomen en we kregen te horen dat Toby weer voorzichtig onder toezicht los mag lopen en met andere honden mag spelen.
 
De behandeling bij Kortenoord is voor nu klaar.  Wij zijn blij dat we voor deze kliniek hebben gekozen. De voorlichting voor de operatie en de communicatie na de operatie waren prima.

Het is voor ons anderhalf uur rijden maar het was het zeker waard.
 
Marèse en het team, bedankt voor jullie goede zorgen en adviezen.