Risico’s van gras eten door kat

Waarom bij katten een grasspriet in de neus of keel blijft vastzitten is niet precies bekend. Het meest waarschijnlijke lijkt dat de kat een lange spriet maar gedeeltelijk doorslikt, waarna het voorste deel daarvan over het zachte gehemelte richting neus gaat. De grasspriet is ruw in de ene richting en glad aan de andere zijde. Daardoor kan hij wel opschuiven maar niet meer terug.

Verschijnselen

De kat kan de verschijnselen hebben van: vieze neusuitvloeiing (vaak éénzijdig), kokhalzen, hoesten en niezen en moeite met slikken. Deze symptomen lijken erg op niesziekte. De kat kan soms zelfs gewoon nog eten. Behandeling met antibiotica geeft geen verbetering. 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld d.m.v. keelinspectie onder narcose. Daarvoor wordt een laryngoscoop (een soort staaflampje) gebruikt. Word de grasspriet gevonden, dan dient die voorzichtig met een pincet verwijderd te worden. 
Als niet wordt opgemerkt dat er een grasspriet in de neus zit, zal na verloop van tijd de spriet via de neus naar buiten worden gewerkt. Dit gaat gepaard met een ernstige ontsteking, met veel pusvorming. Logisch dat dit bij de kat veel ongemak veroorzaakt. De grasspriet in de neus komt niet altijd naar buiten. Bij éénzijdige neusuitvloeiing is een rhinoscopie (kijken in de neusgang) dan ook aan te raden. Hiermee heeft Dierenkliniek Kortenoord veel ervaring.