Castratie reu op jonge leeftijd

Er lijkt een groot misverstand te zijn over de castratie van de reu op jonge leeftijd. Bij de teef wordt geadviseerd om voor of na de eerste loopsheid de teef te laten castreren (steriliseren in de volksmond).
Maar voor de reu is dat zeker niet​ het geval!


Wat​ ​is​ ​castratie

Castratie is de meest gebruikte term voor de verwijdering van de testikels van de reu. Bij de teef wordt vaak gesproken over sterilisatie.
Feitelijk is deze term niet juist en zouden we hier moeten spreken van castratie van de teef. Een reu kan vanaf 6 maanden gecastreerd worden.


Redenen​ ​voor​ ​castratie

Er zijn verschillende redenen om uw reu te laten castreren. Voorbeelden hiervoor zijn:
- Een reu kan onhoudbaar zijn als er loopse teven in de buurt zijn. Hij kan het huis afbreken om bij de teef te komen;
- Er zijn kwalen van de prostaat waarbij het beter is om te castreren;
- Een steeds terugkerende voorhuidontsteking;
- Dominant zijn ten opzichte van andere honden.
Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen. Op jonge leeftijd is chirurgische castratie dus niet noodzakelijk.


Castratie​ ​tegen​ ​dominantie

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant wordt. Het kan, maar het hoeft niet! We mogen aangeleerd gedrag en gedrag als gevolg van mannelijke hormonen niet met elkaar verwisselen.
Als u wilt weten of het gedrag aangeleerd of hormonaal is kunnen wij uw hond een injectie geven. Deze injectie onderdrukt tijdelijk de productie van mannelijke hormonen.
Gedraagt uw hond zich na de injectie of castratiechip zoals u dat graag zou willen, dan is castratie een goede optie. Is er geen verandering, dan kunt u beter met het gedrag van uw hond aan de slag gaan.


Medisch​ ​advies​ ​voor​ ​castratie

Daar, waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te “steriliseren”, is er medisch gezien geen​ ​reden​ om een reu op jonge leeftijd te castreren.
Op latere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn voor castratie. Prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus zijn daar voorbeelden van.


Methoden​ ​chemische​ ​castratie

Voor een chemische castratie van de hond werd vroeger een injectie Tardak of Vetadinon gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men eigenlijk altijd het implantaat Suprelorin.
Suprelorin is een implantaat dat, net als een chip, met een naald onder de huid wordt gebracht.
Het implantaat geeft continu een lage dosering hormonen af, waardoor bij de reu de productie van het geslachtshormoon testosteron wordt geremd.
Bij sommige honden wordt door het remmen van de testosteron dominantie of agressief gedrag onderdrukt.
Het implantaat lost vanzelf op en verliest daardoor zijn​ ​werking.​ ​Er zijn twee verschillende varianten, het verschil zit in de werkingsduur.

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid geven.