Wat is een CT-scan?
CT is een afkorting van Computer Tomografie.
De CT is een aanvulling op de veel gebruikte beeldvormende technieken zoals de röntgenfoto’s en de echografie. Bij een CT-scan wordt ook röntgenstraling gebruikt voor beeldvorming.
Het grote verschil met de röntgenfoto is dat bij een röntgenfoto een tweedimensionale opname gemaakt wordt van een deel van het dier. Met een CT worden de lichaamsdelen (zoals een gewricht of de borstholte) in beeld gebracht met dwarsdoorsneden (‘plakjes’). Hierdoor kan veel gedetailleerder informatie worden verkregen dan bij gewone röntgenfoto's en kunnen ook kleinere structuren in beeld worden gebracht.
Indien nodig kan met nog dunnere plakjes worden gescand en kan contrastvloeistof worden toegediend om het beeld te verduidelijken. Vervolgens kunnen er met de computer nog reconstructies worden gemaakt van de beelden, zoals lengtedoorsneden of driedimensionale beelden.
Onze radioloog Melinda Schmidt beoordeelt de CT-beelden voor Dierenkliniek Kortenoord.
Wat is goed zichtbaar op een CT-scan?
Een CT maakt gebruik van röntgenstraling en is bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van afwijkingen aan het skelet, de neusholte, de longen, de inwendige organen en de hersenen. Vanwege de dunne plakjes die worden gemaakt kan er nog gedetailleerder worden beoordeeld. Middels een CT-scan kunnen onder andere tumoren en uitzaaiingen, ingewikkelde fracturen, hernia's, artrose, bloedingen en ontstekingen zichtbaar worden gemaakt.
Foto’s: driedimensionaal beeld van linker en rechter elleboog van een hond met veel artrose.
Hoe gaat het in zijn werk?
Omdat de patiënt volledig stil moet liggen is het noodzakelijk dat de CT-scan onder narcose plaatsvindt. Voor een narcose dient uw huisdier nuchter te zijn. Dit betekent dat uw huisdier in de 12 uur voorafgaand aan het onderzoek niet mag eten. Drinken is wel toegestaan.
In het begin van het onderzoek wordt er een overzichtsscan gemaakt om te kunnen bepalen waar de dwarsdoorsneden noodzakelijk zijn. Vervolgens begint de eigenlijke CT-scan: de onderzoekstafel schuift in het apparaat en tegelijkertijd draait een röntgenbuis om de patiënt. De gehele CT-scan duurt ongeveer 10 tot 60 seconden, afhankelijk van het aantal en de dikte van de dwarsdoorsneden. Aanvullend kan er nog een serie worden gemaakt met nog dunnere plakjes of met contrastmiddel.
Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van uw huisdier en de narcose die uw dier gehad heeft.
Beoordeling
Eén enkele CT-scan levert ongeveer honderd tot soms wel duizend beelden op. Er is enige tijd nodig om deze allemaal nauwgezet te kunnen bekijken en te beoordelen. Vandaar dat de beelden worden bewaard zodat de veterinair radioloog ze op een later tijdstip zorgvuldig kan bekijken (uiteraard worden spoedpatiënten zo snel mogelijk beoordeeld).
In onderstaande video leggen wij u haarfijn uit hoe de CT-scan werkt:
Voor een CT- scan beiderzijds elleboog hond rekenen wij 510,00 euro.
Voor al onze scherpe tarieven klikt u hier >