Wat is een CT Scan?

CT is een afkorting van Computer Tomografie.

De CT is een aanvulling op de veel gebruikte beeldvormende technieken zoals de röntgenfoto’s en de echo. Bij een CT scan wordt ook röntgen straling gebruikt voor beeldvorming.

Het grote verschil met de röntgenfoto is dat bij een röntgenfoto een tweedimensionale opname gemaakt wordt van een onderdeel van het dier. Met een CT worden de lichaamsonderdelen (zoals een gewricht of de borstholte) in beeld gebracht met dwarse doorsneden (‘plakjes’). Hierdoor kan veel gedetailleerder informatie worden verkregen en kunnen ook kleinere structuren in beeld worden gebracht dan bij gewone röntgenfoto’s.


Indien nodig kan met nog dunnere plakjes gescand worden en kan contrastvloeistof toegediend worden om de beoordeling beter te maken. Met de computer kunnen vervolgens van de beelden nog reconstructies gemaakt worden, zoals lengtedoorsneden of drie dimensionale beelden.

De radioloog (specialist) beoordeeld de CT beelden voor Dierenkliniek Kortenoord

 

Wat is goed zichtbaar op een CT-scan?

Omdat een CT gebruik maakt van röntgenstralen is het bij uitstek geschikt voor het in beeld brengen van afwijkingen aan het skelet en de longen. Maar ook weke delen (hersenen, neusholte, buikorganen en hersenen) kunnen meer gedetailleerd worden beoordeeld dan bij een röntgenfoto vanwege de dunne plakjes die kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan je in een orgaan of lichaamsholte (bijvoorbeeld neusholte) kijken, hetgeen met röntgenfoto's niet kan.

 

Foto’s: driedimensionaal beeld van  rechter en linker elleboog van een hond met veel artrose.

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens het onderzoek mag er, vanwege de röntgenstraling, niemand in de ruimte aanwezig zijn. Omdat de patiënt volledig stil moet liggen, is het noodzakelijk de CT scan onder anesthesie uit te voeren. Hiervoor moet uw huisdier nuchter zijn.

Het onderzoek begint met een overzichtsscan. Dit lijkt op een gewone röntgenfoto en deze wordt gebruikt om te bepalen waar de dwarse plakjes moeten worden gemaakt. Daarna begint de eigenlijke CT scan, waarbij de röntgenbuis om de patiënt draait en de onderzoekstafel gelijktijdig in het apparaat schuift.

Afhankelijk van het aantal en de dikte van de plakjes duurt een scan ongeveer 10-60 seconden. Soms worden aanvullend nog dunnere plakjes gemaakt of een serie met contrastmiddel. 

Na het onderzoek mag uw dier meteen wakker worden. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de narcose die uw dier gehad heeft. 


Beoordeling

Eén CT-onderzoek levert veel (honderd tot soms wel duizenden) beelden op. Het kost veel tijd om deze allemaal nauwgezet te bekijken.

De beelden blijven daarom bewaard om later op de dag zorgvuldig te worden beoordeeld door de veterinair radioloog (uiteraard worden spoedpatiënten zo snel mogelijk beoordeeld).

Bekijk al het gemak van Kortenoord