Operatiekamers

Chirurgie is een zeer belangrijk pijler van onze kliniek en er worden kosten noch moeite gespaard om uw dier zo veilig mogelijk door de operatie heen te helpen. Tijdens de operatie ligt iedere patiënt bij ons aan een zogenaamd waakinfuus, waardoor wij steeds toegang hebben tot een bloedvat. Hierdoor kan in geval van calamiteiten direct medicijnen worden toegediend. Overigens komen calamiteiten zelden voor, omdat patiënten aan een zeer veilige gasnarcose liggen met zuurstof en isofluraan. 

Daarbij worden de patiënten voortdurend bewaakt door een anesthesie-assistente die de essentiële lichaamsfuncties onder controle houdt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur die het zuurstofgehalte in het bloed meet. De temperatuur van de patiënt,  mede de hartfunctie en ademhaling wordt continue gemeten en bewaakt door de anesthesie-assistente.

Dit stelt de dierenarts en assistent in staat om de diepte van de narcose zodanig te regelen dat de operatie onder optimale omstandigheden wordt uitgevoerd. Ook een verwarmde operatietafel en de hygiëne in onze operatiekamer dragen bij aan het welslagen van operaties. Dierenkliniek Kortenoord heeft drie operatiekamers waarvan er één specifiek wordt gebruikt voor gebitsbehandelingen en scopies. Alle andere operaties worden in de andere operatiekamers gedaan. Het voordeel van een aantal operatiekamers is dat er altijd eentje schoon en steriel is voor een spoedgeval.

Voorbereiding op de operatie

Patiënten worden op de operatie voorbereid in een speciale daarvoor bestemde ruimte. In deze ruimte wordt elke operatiepatiënt aan een infuus gelegd, waarna vervolgens de narcose wordt toegediend. Als de patiënt onder narcose is, wordt deze geschoren en gewassen. Dit is om de operatiekamer zo steriel mogelijk te houden. Ook hier wordt de patiënt bewaakt door elektronische bewakingsapparatuur. 

Bekijk al het gemak van Kortenoord