Chippen hond

Een chip is een kleine transponder die met een prik onder de huid wordt ingebracht. Met een speciale scanner kan het nummer op de chip uitgelezen worden. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. In geval van een ongeluk of vermissing kan direct de eigenaar gewaarschuwd worden. Alle instellingen die met honden werken hebben een chipreader in bezit en alle chipnummers zijn tevens op internet te achterhalen.

Sinds 1 juni 2013 is het verplicht om pups voordat ze 7 weken oud zijn te laten chippen, en voor een leeftijd van 8 weken te laten registreren. Dit is dus meestal al gebeurd bij de fokker. Sinds november 2021 is daar een extra regeling bijgekomen, namelijk dat pups én honden die van eigenaar wisselen behalve een chip en registratie, ook een Europees paspoort moeten hebben. Honden die uit het buitenland worden gehaald, moeten binnen twee weken aan deze eisen voldoen.

Het is dus belangrijk om u te beseffen dat wanneer u een pup op hond krijgt, uw hond aan al deze eisen moet voldoen. Als dit niet zo is, dan bent u ook als nieuwe eigenaar in overtreding. Zorg er daarom voor dat u dit duidelijk bespreekt met de fokker of vorige eigenaar. Een goede fokker is uiteraard van deze regels op de hoogte.

Ook wanneer u naar het buitenland gaat is het verplicht om de hond te kunnen identificeren middels een chip of een tatoeage, en dat uw hond een geldig Europees paspoort met zich mee heeft.

De reden dat er zo strict met deze regels omgegaan wordt is om hondenwelzijn te verbeteren. Er zijn veel dieren die worden mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten worden door hun eigenaar. Ook vinden er in de hondenfokkerij en -handel misstanden plaats, onder meer van import van buitenlandse honden zonder juiste vaccinatie of zonder herkenbare afkomst. Helaas vindt er in Nederland ook bedrijfsmatige fokkerij plaats waarbij de fokker zich niet aan de regels houdt. Om deze problemen effectiever aan te kunnen pakken moet de herkomst van een dier kunnen worden achterhaald.

Benieuwd wat het chippen van uw hond kost, klik dan hier voor onze lijst met tarieven.