Chippen hond

Door een chip is altijd te achterhalen dat het uw hond betreft, bijvoorbeeld na weglopen of een aanrijding. Alle instellingen die met honden werken hebben een chipreader in bezit en alle chipnummers zijn tevens op internet te achterhalen. Sinds 1 juni 2013 is het verplicht om pups voordat ze 7 weken oud zijn, te laten chippen, dit is dus al gebeurd bij de fokker. Indien uw hond meegaat naar het buitenland, is het verplicht om de hond te kunnen identificeren middels een chip of een tatoeage.

Een chip is een kleine transponder die met een prik onder de huid wordt ingebracht. Met een speciale scanner kan het nummer op de chip uitgelezen worden. Dit nummer is gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. In geval van een ongeluk of vermissing kan direct de eigenaar gewaarschuwd worden.

Er zijn verschillende problemen die het welzijn van honden (en andere huisdieren) bedreigen. Zo zijn er dieren die worden mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten door hun eigenaar. Ook vinden in de fokkerij en handel misstanden plaats, onder meer de import van buitenlandse honden zonder juiste vaccinatie of zonder herkenbare afkomst. In Nederland vindt ook bedrijfsmatige fokkerij plaats waarbij de fokker zich niet aan de regels houdt. Om deze problemen effectiever aan te kunnen pakken moet de herkomst van een dier kunnen worden achterhaald.

Benieuwd wat het chippen van uw hond kost, klik dan hier voor onze lijst met tarieven.