Gebit hond

Er zijn een aantal zaken waaraan u zelf kunt merken dat het gebit van uw hond lijdt aan een gebitsaandoening, zoals een onaagename geur uit de bek, bruingele aanslag op tanden en kiezen, gezwollen en rood tandvlees en overmatig “speekselen”. We adviseren in dit geval een afspraak te maken voor een professionele gebitsreiniging. Ook hierover kunnen wij u meer informatie geven.
Veel honden krijgen in de loop van hun leven problemen met hun gebit. Meestal gebeurt dit pas als ze volwassen zijn, maar soms treden problemen al op tijdens hun jeugd.

Gebitsproblemen zijn niet alleen pijnlijk (al merkt u vaak niets aan het gedrag van uw dier) maar kunnen ook gevaar opleveren voor de gezondheid van uw huisdier.

Mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. Bij twijfel wordt een tandheelkundige foto gemaakt om problemen van het kaakbot of de kies- en tandwortels uit te sluiten. Dit is bij ons ook de standaardprocedure. Als wij twijfelen of er ergens nog een wortel in het kaakbot zit of dat er andere afwijkingen zijn, maken wij een tandheelkundige foto. Hierop kunnen we veel meer zien dan we met het blote oog kunnen, dit om verdere problemen te voorkomen.
 
Tandplak, tandsteen en de daaruit voortvloeiende tandvleesaandoeningen, kunnen al vanaf een leeftijd van zes tot twaalf maanden ontstaan en vereisen regelmatige controle. Binnen het jaar kan er veel gebeuren met tanden en kiezen, dus één keer per jaar een goede gebitsinspectie is vaak onvoldoende.
 
Soms valt eigenaren een andere geur uit de bek van het huisdier op. Die afwijkende geur wordt veroorzaakt door tandvleesontsteking (gingivitis), meestal het gevolg van tandplak op tanden en kiezen. Door voedselresten ontstaat tandplak, dat bestaat uit levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten, voedselresten en eiwitten en mineralen uit het speeksel. Tandplak veroorzaakt ontsteking van het tandvlees, waardoor het tandvlees zal terugtrekken en de tandhals bloot komt te liggen. Soms zelfs de wortel van het gebitselement. Dit is pijnlijk en kan leiden tot verlies van het element. Bovendien, wanneer tandplak niet binnen 24 uur wordt verwijderd, verkalkt het tot tandsteen. Dit vormt zich niet alleen op de elementen boven het tandvlees, maar ook eronder. Dit is pijnlijk en op den duur kunnen bacteriën in het bloed terecht komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan aan hart, nieren, lever, longen en gewrichten. Gebitsreiniging is dus noodzakelijk!

                              

Informatievideo over gebitsreining hond

Niet doorgekomen kiezen moeten onderzocht worden

Er bestaan veel misverstanden over gebitten bij honden. Met name over kiezen die niet doorkomen, worden veel onjuiste adviezen gegeven.
Lees meer >

Tanden poetsen

Met poetsen houdt u het gebit mooi schoon en voorkomt u veel ellende.
Lees meer >