Zomerperikelen

Gaat uw hond mee op reis?                       

Denk dan aan het volgende:

Let erop dat u niet alleen te maken heeft met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van alle landen waar u doorheen reist!

 

Rabiësenting
(enting tegen hondsdolheid)

De rabiësenting is verplicht als uw hond, kat of fret naar het buitenland meegenomen wordt. Omdat Nederland rabiësvrij is, is enten voor dieren die alleen in Nederland verblijven niet noodzakelijk. Wanneer u uw huisdier mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Houdt er rekening mee dat regels snel kunnen veranderen. Voor de meest recente regels kunt u contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.
In een aantal gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen. 

Chip

Zorg ervoor dat uw dier gechipt is (de tatoeage is sinds 2 juli 2011 niet meer geldig).
De chip moet worden ingebracht voordat de rabiësvaccinatie wordt gegeven. Het mag wel op dezelfde dag geregeld worden door de dierenarts (dus gedurende één consult).

Europees Paspoort

Uw dier moet beschikken over een Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Teken en zandvliegen

Teken kunnen verschillende ziekten overbrengen. De bekendste ziekte is de Ziekte van Lyme.
De teek (Ixodes) kan door honden meegebracht worden naar huis, en vervolgens een gezinslid besmetten. De Ziekte van Lyme is voor mensen een afschuwelijke ziekte. Andere ziekten die door teken kunnen worden overgebracht zijn Babesiosis en Ehrlichiose.
De beste methode om bovengenoemde ziekten te voorkomen is natuurlijk teken te ontlopen. Teken zitten bij voorkeur in struikgewas en in nesten en holen van wilde dieren. Op gemaaid of begraasd grasland zitten doorgaans veel minder teken dan in het bos. Helaas is het ontlopen niet altijd haalbaar.

Gelukkig zijn er diverse bestrijdingsmiddelen op de markt. De Vectra 3D® is op dit moment het meest effectieve middel. Deze pipet heeft als voordeel dat hij ook beschermt tegen zandvliegen die in het zuiden van Europa de ziekte Leishmania kan veroorzaken. Er is echter geen enkel middel dat 100% afdoende is. Tweemaal daags controleren op teken blijft noodzakelijk bij honden.
Om teken te verwijderen kunt u een speciale tekentang gebruiken, zodat de kans het grootst is dat de teek volledig wordt verwijderd. Het is belangrijk teken niet te verdoven vóórdat ze verwijderd worden. Ze kunnen dan alsnog speeksel inbrengen in de wond. Bij het verwijderen is het van belang dat er alleen wordt gedraaid, dus niet trekken! Na het verwijderen moet u het wondje ontsmetten en bij twijfel altijd uw dierenarts raadplegen.

Hartwormen

Hartwormen zijn de meest levensbedreigende hondenwormen, omdat ze zich in het hart en de longslagaderen van de hond vestigen. Hier beïnvloeden zij de hartfunctie en kunnen uiteindelijk de dood veroorzaken.Volwassen wormen zijn 10 tot 30 cm lang en hebben een diameter van ongeveer 1 mm.
In Noord-Amerika komt de hartworm wijdverspreid voor en is het al langer een groot probleem. In Europa is dit een aandoening die naar het noorden oprukt. Gaat u ten zuiden van de lijn Parijs - Milaan op vakantie, dan doet u er goed aan preventieve maatregelen te nemen. De komende jaren is de verwachting dat deze lijn naar boven wordt bijgesteld.
Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door. Deze migreren vervolgens door het lichaam totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart- en longslagaderen). Daarbinnen groeien ze nog eens 3 maanden uit tot volwassen wormen (macrofilariae) en beginnen ze larven te produceren (microfilariae), die ongeveer 2 jaar kunnen overleven in de bloedsomloop.

Reisziekte

Cerenia® Maropitant is een medicijn dat uitstekend werkt tegen misselijkheid als gevolg van reisziekte. Cerenia® heeft een werkingsduur van 24 uur en moet ruim voor de reis (minimaal één uur) gegeven worden, eventueel met een kleine maaltijd. Er zijn weinig bijwerkingen bekend. Daarnaast kan tegen reisziekte het homeopathische product “Puur Reis” gebruikt worden. Voor honden die duidelijke angst hebben om de auto in te gaan en in paniek raken bij het instappen of tijdens het rijden, kan sedatie wenselijk zijn. Hiervoor kunnen tranquilizers (Vetranquil® of valium) gebruikt worden, of het homeopathische “Puur Nervositeit”.

Water

Helaas kan het gevaarlijk zijn om in stilstaand water te zwemmen. Als huisdiereigenaar is het belangrijk om in warme periodes in het voorjaar en de zomer alert te zijn op zwemmen in stilstaand water. Het is aan te raden om naar zee of naar een plek te gaan waar het zwemwater wordt gecontroleerd door de overheid. Op http://www.zwemwater.nl/  staat een complete lijst met gecontroleerde zwemlocaties in Nederland. Meestal staat daarbij ook aangegeven of honden zijn toegestaan.

(Zout)zeewater

Veel zeewater drinken kan gevaarlijk zijn door de koude temperatuur en daarbij kan het (te) veel aan zout giftig zijn. De eerste verschijnselen na opname van een overmaat aan zout betreffen vaak het maag-darmkanaal. Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, met als gevolg  niet willen eten, braken en diarree. De maag-darmklachten kunnen leiden tot uitdroging, te laag suikergehalte in het bloed en mogelijk zelfs tot shock. Ook kunnen er klachten met betrekking tot het zenuwstelsel ontstaan: de patiënt wordt rusteloos, prikkelbaar en kan zelfs spiertrekkingen, toevallen of een sterk verhoogde lichaamstemperatuur krijgen. Uiteindelijk kan de patiënt in coma raken en komen te overlijden.

In geval van oververhitting verwijs ik uw door naar het artikel oververhitting.