Chocolade giftig voor uw hond?

Dat chocolade giftig is voor honden was natuurlijk al lang bekend. Maar de hoeveelheden chocolade die een hond mocht verorberen voor hij/zij een gevaarlijke dosis had binnen gekregen, was zodanig groot dat het uiterst zelden tot nare gevolgen leidde. Meestal konden we een ongeruste eigenaar dan ook geruststellen omdat de hond te weinig chocolade had gegeten om echt gevaarlijk te zijn. Helaas, ook dat is verleden tijd. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde chocolade-inname inderdaad best hoog kan zijn voordat er problemen ontstaan, maar dat de individuele gevoeligheid enorm varieert. Als je een hond hebt die gevoelig is kan een inname van een kleine hoeveelheid chocolade al leiden tot ernstige problemen. En natuurlijk weten we niet van tevoren welke hond wel of niet gevoelig is.   
Het giftige bestanddeel van chocolade is theobromine. De eerste verschijnselen van vergiftiging zijn braken en diarree, gevolgd door veel plassen en veel drinken, eventueel nog gevolgd door rusteloosheid, trillen of zelfs toevallen. Uiteindelijk kan sterfte optreden door hartritmestoornissen of benauwdheid. De eerste verschijnselen ontstaan meestal na enkele uren maar het kan ook wel een halve dag duren voordat de eerste verschijnselen worden gezien. De verschijnselen kunnen wel 72 uur aanhouden.

Hoeveel is nu teveel?

Dat is van veel factoren afhankelijk. In de eerste plaats is het afhankelijk van het soort chocolade dat gegeten wordt. In witte chocolade zit bijna geen theobromine (ongeveer 0,009mg/gr), in melkchocolade 1,5-2,2mg/gr en in pure chocolade 4,5-16mg/gr. Daarnaast is de grootte van de hond van belang. Tot voor kort gingen we ervan uit dat een dosis lager dan 12mg theobromine per kg niet tot problemen zou leiden. Gebleken is nu dat door de individuele gevoeligheid deze marge niet meer als absoluut veilig mag worden beschouwd. Dat betekent dat honden die chocolade gegeten hebben eigenlijk altijd direct door een dierenarts gezien moeten worden.

Één van de eerste dingen die dan gedaan kan worden is het laten braken van de hond. Hoe eerder dit gebeurt hoe beter het is, maar het kan zelfs na 6 uur nog zinvol zijn om de hond te laten braken. Voorts kan actieve kool gegeven worden om de opname van theobromine uit de darm tegen te gaan. Bovendien kan de patiënt eventueel opgenomen worden ter observatie en als er dan toch nog verschijnselen van een chocoladevergiftiging ontstaan, kan de dierenarts met medicatie en infusen proberen de verschijnselen tot een minimum te beperken.

Ons advies is: bel altijd een dierenarts als uw hond chocolade heeft gegeten.