Hondentraining en beweging

Wij raden iedereen aan naar een puppycursus te gaan, ook al heeft u nog zoveel ervaring met de opvoeding van honden. Voor, met name, de socialisatie is het zeer belangrijk dat uw pup in contact komt met honden van alle leeftijden. Een cursus leent zich daar goed voor.

Fietsen met een jonge hond kan vanaf de leeftijd van 9 maanden. In looppas naast de fiets, 5 minuten per keer per dag. Iedere week mag er 5 minuten per keer bij, tot maximaal 30 minuten per keer. Pas wanneer een hond 1 jaar is mag de inspanning voorzichtig verder opgevoerd worden.

Het spelen met een pup is de slechtste beweging. De gevolgen van spelen kunnen belastend zijn, met name voor een pup van een groot hondenras. Voor grote honden rassen (eindgewicht >25 kg) geldt dat spelen tot een minimum beperkt moet worden. Het gooien van ballen is tot 9 maanden uit den boze voor honden van grotere rassen. Het gaat hierbij dan om het weggooien van ballen waar de pup ongecontroleerd achteraan rent en afremt. Deze abrupte bewegingen kunnen funest zijn voor de ontwikkeling van de gewrichten. Wandelen is een veel beter controleerbare beweging. Mensen vinden het soms leuk om met stokken te gooien in plaats van met een bal, maar dat raden wij ten zeerste af.
Juist door teveel spelen heeft de pup verhoogde kans op ontwikkeling van HD. Ons advies is 3 x daags maximaal 10 minuten laten spelen.

Het is een fabeltje dat een hond een grotere kans op HD heeft als hij trappen loopt. Het traplopen dient wel onder begeleiding plaats te vinden, dus gecontroleerd.