Hotspot

Een hotspot: wat is dat eigenlijk?

Als hondeneigenaar heeft u het misschien weleens meegemaakt. Uw hond lijkt op een bepaalde plek wat jeuk te hebben, maar het ziet er verder rustig uit. De volgende ochtend heeft de hond een behoorlijk kapotte plek op bijvoorbeeld zijn dij, kop, buik of achter zijn oren. Die plek is vaak nat en ziet er uit als rauw vlees; het is enorm pijnlijk. De dierenarts zal een zogenaamde hotspot constateren. De aanleiding voor het ontstaan van een hotspot is vaak niet meer te achterhalen en kan van alles zijn dat lokaal irritatie geeft. Het is een overgevoelige reactie van de huid op b.v. een insectenbeet (vlo, teek, vliegjes, mijt) of door aanraking met een plant, maar het kan ook komen door een klit waardoor irritatie ontstaat. De hond begint te krabben en/of te bijten om de jeuk te verminderen. Door dit krabben en/of bijten wordt de jeuk alleen maar erger, waardoor de hond door zal blijven krabben en er een hotspot ontstaat. Vervolgens zal er een korst op de huid komen om zo de huid te herstellen, maar ook deze korst geeft jeuk. Om te voorkomen dat de hond weer gaat krabben en/of bijten, kunt u de hond een kap opzetten of een sok om zijn poot te doen.

Behandeling:

De dierenarts zal de wond kaalscheren of knippen en wassen met een ontsmettend middel. Daarna kan de wond gezalfd of gesprayd worden. Hiervoor bestaan verschillende sprays en zalven (zoals vetaderm®, prednocutin®, enzovoort). De meeste zalven bevatten een combinatie van antibioticum en een prednisonachtige (jeukremmende) stof. Sommige zalven bevatten ook nog een geurstof om het bijten onaangenaam te maken.
Een goed alternatief kan zijn om een paar druppels Tea Tree-olie (het liefst verdund) op de wond aan te brengen. Er zijn ook homeopathische zalven (bijvoorbeeld Calendula) of samengestelde lotions (huidlotion) in de handel die geen prednisonachtige stoffen bevatten en die dezelfde werking hebben als de eerder genoemde zalven. Het wassen van de wond dient de eerste 2 of 3 dagen herhaald te worden. U kunt stoppen met smeren zodra de wond totaal genezen is (de korst moet verdwenen zijn). Indien nodig, wordt een prednisonachtige stof voor inwendig gebruik voorgeschreven door de dierenarts. Deze wordt toegediend via tabletten of een injectie, in de hoop dat het bijten of krabben daardoor snel vermindert. Als de bijtwond heel erg is, zal ook een antibioticum in tabletvorm worden voorgeschreven. 

Meestal zijn hotspots een eenmalig probleem, maar bij sommige honden komen ze steeds weer terug. Het wordt dan aangeraden om dieper op de achterliggende oorzaak (vaak een allergie of een parasieteninfectie) in te gaan. Vaak kan homeopathie uitkomst bieden. Daarnaast is een goede vlo- of tekenbestrijding en een goed onderhouden vacht (honden met een sterke ondervacht of een onvoldoende uitgekamde vacht zijn in de zomer gevoeliger), bij honden met terugkerende klachten erg belangrijk.