Inentingen hond

Over inenten van zowel mens als dier is regelmatig discussie. Uw huisdier moet uiteraard goed beschermd zijn, maar wordt er teveel ingeënt?
De inentingen voor uw hond gebeurt bij Dierenkliniek Kortenoord jaarlijks, mits noodzakelijk. Voordat uw hond de inenting krijgt, wordt dit uitgebreid onderzocht. Dit noemen wij de jaarlijkse check-up. Deze check-up is van groot belang om aandoeningen in een vroeg stadium te vinden en te voorkomen dat uw viervoeter er ziek van wordt. Het enten van uw hond wordt uitgevoerd door onze dierenartsen.


Inenten op maat voor honden

Bij Dierenkliniek Kortenoord wordt 'vaccineren op maat' al toegepast. Dit betekent dat we niet elk jaar de 'grote cocktail' geven, maar de vaccinatie aanpassen aan de leeftijd en leefomstandigheden van uw hond. Ons uitgangspunt is: zo min mogelijk vaccineren, maar uw huisdier moet wel goed beschermd zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de cocktailenting voor honden tegen ziektes als parvo, hondenziekte en leverziekte niet jaarlijks nodig is. Daarom wordt de cocktail maar een keer in de 3 jaar gegeven. Uit experimentele studies is gebleken dat de bescherming door de "cocktail" zelfs langer kan duren. Hoe weet u of uw hond voldoende beschermd is, en of het nodig is opnieuw te vaccineren? Dit is vanaf nu te meten met de Vaccicheck titerbepaling. 
 

Vaccicheck titerbepaling

De Vaccicheck is een sneltest, die met enkele druppels bloed de antistoffen meet tegen parvo, hondenziekte en leverziekte bij de hond. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is een maat voor de afweer van uw hond. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie tegen die ziektes gedurende drie jaar niet nodig. Op deze manier krijgt u een vaccinatieadvies op maat, passend bij uw huisdieren. Uw huisdier wordt alleen ingeënt tegen die ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is. De betrouwbaarheid van de test is zeer goed, en de uitslag is dezelfde dag al beschikbaar. Zo zijn de inentingen van uw hond in goede handen.


Ziekte van Weil

Voor de Ziekte van Weil (leptospirose) moet wel jaarlijks ingeënt worden. De Ziekte van Weil is bij de meeste mensen een bekend begrip omdat de ziekte ook bij de mens kan voorkomen. Het belangrijkste ziekteverschijnsel is een nierontsteking. De bacteriën (leptospiren) worden via de urine uitgescheiden en met name via besmet (zwem)water van het ene naar het andere dier (rat-hond; hond-hond) overgedragen. De mens of hond wordt meestal besmet via zwemmen in open water of door het drinken uit plassen op straat of in het bos. De Ziekte van Weil is een gevaarlijke ziekte en kan, vooral wanneer te laat wordt ingegrepen, tot de dood leiden. Voor de Ziekte van Weil is titerbepaling niet zinvol. Het vaccin is, in tegenstelling tot andere vaccins, een dood vaccin en kort werkzaam, ongeveer 1 jaar. Jaarlijks uw hond inenten wordt dus aangeraden.
 

Niet inenten van uw hond

Niet inenten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten, zoals Parvo, met veel leed of dodelijke afloop als gevolg. Inenten voorkomt dit soort leed. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw viervoeter de juiste zorg en bescherming.
 

Advies

Honden moeten  in de eerste vier levensjaren goed ingeënt worden. Titeren heeft dan (nog) geen zin. De pup moet gewoon op 6, 9 en 12 weken ingeënt worden. Ook op de leeftij d van 1 jaar moet de cocktail (parvo, leverziekte, hepatitis en Weil) herhaald worden om een goede bescherming te krijgen. Op 2 en 3-jarige leeftijd hoeft alleen de Ziekte van Weil (L4) geënt te worden. 
Op 4-jarige leeftijd is het pas zinvol om de titerbepaling te doen. De Ziekte van Weil moet jaarlijks herhaald worden.
Als blijkt dat de hond met de vaccicheck (test voor titerbepaling) voldoende hoge titer heeft voor parvo, hepatitis en leverziekte, dan hoeven die entstoffen 3 jaar niet gegeven te worden. Maar (nogmaals) de Ziekte van Weil zal toch jaarlijks gegeven moeten worden om voldoende bescherming te kunnen geven.
 

Kosten inenten hond

Voor de volledige lijst verwijzen wij graag naar onze tarieven. Naast het inenten controleren we de hond meteen even.


Praktische informatie

U kunt voor de Vaccicheck een afspraak maken met ons op telefoonnummer 0317 - 412432.
Dit doet u op het moment dat uw dier(en) normaal de vaccinatie krijgt.  
De medewerkers van Dierenkliniek Kortenoord geven u graag meer informatie over de Vaccicheck en inentingen voor uw hond.