Mijn hond drinkt (bijna) niet

Hoeveel een hond drinkt op een dag is afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer het een warme dag is zal een hond meer gaan drinken dan wanneer het buiten koud is, en wanneer een hond veel heeft bewogen zal hij zijn vochtverlies van het hijgen compenseren door meer te gaan drinken. Ook het soort voer dat een hond krijgt heeft invloed op hoeveel hij drinkt. Wist u bijvoorbeeld dat blikvoer voor 80% uit water bestaat? Een hond die alleen blikvoer te eten krijgt, zal dus veel minder hoeven drinken dan een hond die alleen droge brokken eet. Ten slotte zijn er natuurlijk ook verschillen per individueel. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een hond 50 ml per kg per dag aan vocht zou moeten binnenkrijgen. Een hond van 20 kg drinkt dus gemiddeld 1 liter per dag. Maar zoals hier boven uitgelegd, kunnen er allerlei oorzaken zijn waarom uw hond afwijkt van het gemiddelde. 

Wanneer naar de dierenarts?

- Wanneer uw hond duidelijke symptomen van uitdroging vertoont.
- Wanneer uw hond plots niets meer wil drinken en u hem of haar niet aan het drinken krijgt.
- Wanneer uw hond weinig drinkt in combinatie met diarree en overgeven.
- Wanneer uw hond minder drinkt dan gebruikelijk over een langere periode.

Voor u als het baas is het belangrijk om aan de bel te trekken bij de dierenarts wanneer uw hond ander drinkgedrag vertoont dan gebruikelijk. Wanneer uw hond minder drinkt kan dit een teken van ziekte zijn. Wanneer u zelf ziek bent, heeft u immers ook minder behoefte om te gaan drinken. Het kan geen kwaad als uw hond een keer een dag minder drinkt. Meestal gaat een griepje vanzelf weer over. U kunt zelf proberen uw hond meer te laten drinken door onderstaande tips. Drinkt uw hond helemaal niks, dan is het altijd verstandig om met uw hond naar de dierenarts te gaan. Indien nodig kan er dan een vochtinfuus gegeven worden. 

Wanneer uw hond niet of weinig drinkt in combinatie met diarree of overgeven, dan is de kans op uitdroging groot. Uw huisdier verliest veel vocht en zouten op deze manier en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het is dan ook belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Hoe u uitdroging kunt herkennen, wordt hieronder besproken. 

Uitdroging bij honden: wanneer wordt het gevaarlijk?

Bij vochtverlies vanaf 12% aan lichaamsgewicht kan een hond overlijden. Gelukkig zijn de symptomen van uitdroging goed te herkennen. Behalve veranderingen in gedrag (onrustig gedrag, hijgen, desinteresse voor omgeving) zijn er ook duidelijke lichamelijke signalen. Hoe u deze herkent leest u hieronder.

Of uw hond symptomen van uitdroging laat zien kunt u controleren door te kijken naar de mondslijmvliezen en de elasticiteit van de huid.

Het mondslijmvlies kunt u bekijken door de lip van uw hond op te tillen en de binnenkant van de lip te betasten. Het slijmvlies moet vochtig aanvoelen, en niet plakkerig of droog. U kunt ook naar de elasticiteit van de huid kijken. Dit doet u door een huidplooi op de borstwand tussen twee vingers te nemen en vervolgens los te laten. U kijkt hoe snel de plooi weer in oude vorm terug veert. Het is gebruikelijk dat de huid binnen 1 seconde weer terug veert. Als de plooi langzamer terug veert, dan is uw hond enigszins uitgedroogd. Wanneer de plooi niet terugveert, is uw hond extreem uitgedroogd en in levensgevaar. Schakel dan meteen een dierenarts in. Bij oudere honden kan de huid wat stugger worden en minder snel in de oude vorm terugveren.

Normale gedrag en kleur urine? Maak u geen zorgen.

Als uw hond vrolijk en gezond is, een normale kleur urine produceert, en geen veranderingen toont ten opzichte van zijn gebruikelijke drinkgedrag, dan is er geen reden tot zorg. De ene hond drinkt nou eenmaal meer dan de andere, en uw hond heeft duidelijk voldoende aan het vocht dat hij binnenkrijgt via het voer. Het is echter wel degelijk zo, dat het te weinig binnenkrijgen van vocht op langdurig termijn effect kan hebben op de gezondheid van uw hond. Zo kan een routinematig tekort aan vocht een verhoogde kans op nier-of blaasstenen veroorzaken. Het stimuleren tot meer drinken hoeft maar weinig moeite te kosten en kan zeker een positief effect hebben op de gezondheid van uw dier. Hoe u dit kunt doen, leest u hieronder.

Tips om uw hond meer vocht binnen te laten krijgen.

- Geef uw hond meer blikvoer, het vochtpercentage hierin is hoger.
- Doe droge brokken even in warm water voordat u ze geeft.
- Experimenteer met verschillende soorten waterbakken. Sommige honden hebben een voorkeur voor een metalen waterbak, of juist een hele grote waterbak. Andere honden zijn gek op stromend water en voor hen kan een drinkfontein dan goed werken. Probeer erachter te komen wat uw hond fijn vindt drinken.
- Zorg ervoor dat u meerdere waterbakken in uw huis (en in de tuin) heeft staan, en zorg ervoor dat deze altijd gevuld zijn met vers water.
- Geef de waterbak eens een lekker smaakje door er bijvoorbeeld een kleine snack in te leggen, of een klein beetje zoutarme bouillon in op te lossen. Let hierbij wel goed op dat dit niet te lang moet blijven staan.