Mijn hond eet gras

Als het een enkele keer is, is dit niet erg. Vaak braakt de hond daarna en is het probleem over. Als een hond vaak gras eet wijst dit meestal op een chronisch maag- en/of darmprobleem. Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Waarom eet een hond gras?

Jonge honden eten uit speelsheid af en toe gras. Dat is geen enkel probleem. Gras eten door de hond wijst meestal op een maag (en/of darm) probleem. Door gras te eten wekt de hond een braakreflex op zodat hij of zij gaat braken. Het eten van gras is niet schadelijk. Lange grassprieten kunnen echter bij het ontlasten voor een gedeelte in de darmen blijven zitten, waarna de eigenaar de grassprieten uit de hond moet trekken. Heel soms kunnen honden verstoppingen krijgen door grasballen. Ook kunnen in grasvelden parasieten voorkomen, die de hond met het gras eten binnen krijgt. 

Honden die gras eten en niet overgeven

Er gaan veel verhalen over grasetende honden. Ze zouden iets tekort komen in het eten, of zij zouden hun maag willen vullen of ze zouden het gewoon lekker vinden. Soms is het eenvoudig op te lossen met bijvoorbeeld:
 
•    Een half uur voor het uitgaan eten geven;
•    De hond afleiden bij het favoriete grasveld.

Het eten van gras kan een teken zijn van misselijkheid en/of buikpijn. Als de hond naast gras eten, ook andere verschijnselen zoals buikborrelen, smakken, slikken, boeren, winderigheid, of diarree heeft, dan is het verstandig om bij een dierenarts langs te gaan.  

Onderzoek naar oorzaak

Als een hond misselijk is en de klachten niet vanzelf overgaan, is het verstandig verder onderzoek te doen.

Een dierenarts zal starten met een lichamelijk onderzoek, mogelijk gevolgd door een bloedonderzoek en/of ontlastingsonderzoek op parasieten en vertering. In sommige gevallen kan met een dieet het probleem worden opgelost.

Een andere optie is een kijkonderzoek (endoscopie) van maag (gastroscopie) en darmen. Dit onderzoek is bedoeld om precies in kaart te brengen waar de oorzaak van het gras eten ligt en om met zo weinig mogelijk medicijnen een zo goed mogelijk effect te bereiken. Dierenkliniek Kortenoord heeft al 15 jaar ervaring met de (gastro-) endoscopieën.

Moet een grasetende hond behandeld worden?

Als uw hond slechts zelden gras eet is het meestal niet nodig een behandeling in te stellen. Als een hond vaak gras eet is het verstandig de onderliggende oorzaak op te sporen en deze te behandelen. Vaak moet er dan verder onderzoek gedaan worden, zoals ontlastingonderzoek, bloedonderzoek of een endoscopie.