Mijn hond of kat heeft diarree

Diarree is een van de meest voorkomende ziekteverschijnselen bij zowel honden als katten. Vaak is het een natuurlijke lichaamsreactie met als doel iets uit het dier te verwijderen wat daar niet thuis hoort. Onder diarree verstaan we het veelvoudig uitscheiden van dunne of waterige ontlasting. Soms heeft het een afwijkende kleur, zit er bloed bij, of stinkt het enorm. Lang niet elke vorm van diarree is gevaarlijk, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om even bij de dierenarts langs te gaan.

Oorzaken van diarree

Er zijn ontzettend veel redenen waarom uw huisdier last kan hebben van diarree, maar grofweg zijn de oorzaken in drie groepen te verdelen.
1) Voer: uw huisdier kan iets verkeerds hebben gegeten van straat, of is bijvoorbeeld te snel overgestapt op een nieuw soort voer.
2) Ontsteking van het maag-darmkanaal: dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen, parasieten of een auto-immuun ziekte, waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt.
3) Afwijkingen aan andere organen dan het maag-darmkanaal: bijvoorbeeld gezwellen of nierafwijkingen.
Wat kunt u doen?
Wanneer uw huisdier last heeft van diarree kunt u ze helpen door de hele dag door kleine porties voer te geven in plaats van de standaard maaltijden. Op deze manier wordt het maag-darmkanaal zo min mogelijk belast. Wanneer de diarree is gestopt, kunt u geleidelijk weer terug gaan naar de oude manier van voeren. Een dier met diarree moet veel drinken, zorg er daarom voor dat de waterbak altijd goed gevuld is!

Het grootste gevaar van (langdurige) ernstige diarree is uitdroging. Vooral erg jonge dieren zijn gevoelig voor uitdroging en daarom kunt u in dit geval het beste altijd snel langs de dierenarts gaan. Hoe u uitdroging herkent leest u hieronder.

Is mijn dier uitgedroogd?

Wanneer een dier veel vocht verliest kan het hieraan overlijden. Gelukkig zijn de symptomen van uitdroging goed te herkennen. Behalve veranderingen in gedrag (onrustig gedrag, hijgen, desinteresse voor omgeving) zijn er ook duidelijke lichamelijke signalen. Of uw dier symptomen van uitdroging laat zien kunt u controleren door te kijken naar de mondslijmvliezen en de elasticiteit van de huid. Het mondslijmvlies kunt u bekijken door de lip van uw dier op te tillen en de binnenkant van de lip te betasten. Het slijmvlies moet vochtig aanvoelen, en niet plakkerig of droog. U kunt ook naar de elasticiteit van de huid kijken. Dit doet u door een huidplooi op de borstwand tussen twee vingers te nemen en vervolgens los te laten. U kijkt hoe snel de plooi weer in oude vorm terug veert. Het is gebruikelijk dat de huid binnen 1 seconde weer terug veert. Als de plooi langzamer terug veert, dan is uw dier enigszins uitgedroogd. Wanneer de plooi niet terugveert, is uw huisdier extreem uitgedroogd en in levensgevaar. Schakel dan meteen een dierenarts in. Bij oudere honden kan de huid wat stugger worden en minder snel in de oude vorm terugveren.

Wanneer langs bij de dierenartsen van Kortenoord?

Wanneer uw huisdier een gezonde, vrolijke indruk maakt, en normaal eet en drinkt, hoeft u zich niet meteen ernstige zorgen te maken. Voor overleg kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen via het telefonisch spreekuur. Het beste kunt u meteen een afspraak maken wanneer uw dier een van de volgende symptomen vertoont:

- Wanneer uw huisdier naast de diarreeklachten, ook symptomen als braken of koorts (meer dan 39,5°C) vertoont.
- Wanneer uw dier een zieke indruk maakt.
- Wanneer er bloed of slijm bij de diarree zit.
- Wanneer uw huisdier persdrang vertoont (probeert te poepen, maar er komt niks uit).
- Wanneer het gaat om een erg jong dier met diarree.
- Wanneer uw hond symptomen van uitdroging vertoont.
- Wanneer de diarree klachten langer dan twee dagen spelen.
- Wanneer de diarree regelmatig terugkeert.

Voor u als baas is het belangrijk om aan de bel te trekken wanneer u één van deze symptomen herkent in uw dier. Neem dan direct contact met ons op.