Ontwormen hond

Bij een pup start u met ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, een deel hiervan is vaak bij de fokker al gebeurd.
Vervolgens ontwormt u wanneer de pup 3, 6 en 9 maanden oud is. Daarna dient u de hond 4 x per jaar te ontwormen.
Op www.ontwormen.nu kunt u informatie op maat (voor uw gezinssituatie) vinden over ontwormen.

Wormen

Onze honden zijn vaak besmet met wormen. Dit zijn meestal spoelwormen en lintwormen. Ook zweep- en haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de hond regelmatig wordt ontwormd is: “mijn hond heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. Uw hond kan een worminfectie hebben zonder dat u het weet. De wormen komen vaak pas mee met de ontlasting als ze dood zijn. Dus dat er geen wormen zichtbaar zijn, wil niet zeggen dat uw hond geen worminfectie heeft. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen.

De hond kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de larven van de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie grote gevolgen hebben. De larven ervan kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze honden is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm bij honden

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de pups overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge honden in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een hond spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5-10 cm met dunne uiteinden. Vaak is een ontlastingonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm bij honden

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft, kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo!
Een vlo kan een lintworm in zich hebben en uw hond kan bijvoorbeeld tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en op deze manier besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk om de vlooien goed onder handen te nemen.                                      
 
DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Ontwormingsschema
Pup:                                                   2, 4, 6 en 8 weken / 3, 6 en 9 maanden/ daarna  4 x per jaar
Volwassen hond: 4 x per jaar
Drachtige teef: Tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum.

 

 


 

Wormkuren zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen: tabletten en pasta.

Twijfelt u over welk ontwormingsmiddel het beste is voor uw hond, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.