Ontwormen hond

Alle pups hebben spoelwormen. Via de moeder wordt de pup al bij de geboorte geïnfecteerd en met de moedermelk blijft de infectie doorgaan. Daarom moet elke pup schematisch en regelmatig ontwormd worden. Een goed ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

- Op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken, een deel hiervan is vaak al bij de fokker gebeurd;
- Vervolgens tot een leeftijd van 6 maanden iedere maand;
- Daarna standaard elke 3 maanden ontwormen (4x per jaar)

Indien de hond in contact komt met kinderen of ouderen wordt vanuit gezondheidsoverweging zelfs aangeraden om vaker dan 4 x per jaar te ontwormen. Op www.ontwormen.nu kunt u informatie op maat (voor uw gezinssituatie) over ontwormen vinden. Honden hebben regelmatig last van lintwormen, deze worden onder andere overgebracht door vlooien. Aangezien alle honden wel eens door een vlo gebeten worden, is het verstandig om een middel te gebruiken dat zowel tegen spoel- als lintwormen werkt. Niet alle ontwormingsmiddelen zijn even effectief; vraag één van onze assistentes of dierenartsen om advies.

 

Wormen

Onze honden zijn vaak besmet met wormen. Dit zijn meestal spoelwormen en lintwormen. Ook zweep- en haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de hond regelmatig wordt ontwormd is: “mijn hond heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. Uw hond kan een worminfectie hebben zonder dat u het weet. De wormen komen vaak pas mee met de ontlasting als ze dood zijn. Dus dat er geen wormen zichtbaar zijn, wil niet zeggen dat uw hond geen worminfectie heeft. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig te ontwormen.

De hond kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de larven van de spoelworm die honden en katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie grote gevolgen hebben. De larven ervan kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze honden is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm bij honden

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de pups overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge honden in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een hond spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5-10 cm met dunne uiteinden. Vaak is een ontlastingonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm bij honden

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft, kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintwormbesmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo! Een vlo kan een lintworm in zich hebben en uw hond kan bijvoorbeeld tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en op deze manier besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk om de vlooien goed onder handen te nemen.                                      
 
DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Ontwormingsschema
Pup:                                                   2, 4, 6 en 8 weken / elke maand tot een leeftijd van / daarna  4 x per jaar
Volwassen hond: 4 x per jaar
Drachtige teef: Tijdens de loopsheid als ze gedekt gaat worden; 10 dagen voor de bevallingsdatum.

 

 


 

Wormkuren zijn verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen: tabletten en pasta.

Twijfelt u over welk ontwormingsmiddel het beste is voor uw hond, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.

 

Beslisboom ontwormen hond

In specifieke gevallen kan het ontwormingsadvies anders zijn, bijvoorbeeld als u kleine kinderen onder de 5 in huis hebt of als uw hond vlooien heeft.

In deze beslisboom (pdf) kunt u informatie op maat (voor uw gezinssituatie) over ontwormen vinden.