Overgewicht hond

Veel honden lijden aan overgewicht. Het is een ernstig probleem dat ervoor zorgt dat de betreffende honden veel minder actief en speels zijn, maar ook lichamelijke klachten ontwikkelen. Zelfs honden die slechts 20% te zwaar zijn, lopen al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziektes. 

Wanneer is er sprake van overgewicht

Er is sprake van overgewicht, of te dik zijn, indien een hond 20% of meer boven zijn of haar streefgewicht zit. Bijvoorbeeld een hond van 24 kg met een optimaal gewicht van 20 kg heeft een overgewicht van 20%. Met behulp van de zogenaamde lichaamsscore wordt bepaald of een hond overgewicht heeft. Kijk op het plaatje hieronder. Een lichaamsscore van 4-5 is een hond met een optimaal gewicht. Bij 6 tot en met 9 is er sprake van overgewicht.

 

 

 

Mogelijke gevolgen van overgewicht

De volgende problemen en ziektes kunnen zich voordoen bij een hond met overgewicht:
- sneller moe, minder uithoudingsvermogen;
- gewrichtsproblemen;
- hart- en vaatziektes;  
- suikerziekte.

Dit zijn ernstige aandoeningen die zowel de kwaliteit van leven als de levensduur van uw huisdier kunnen beperken.

Hoe komt een hond aan overgewicht? 

Overgewicht ontstaat geleidelijk en is niet plotseling aanwezig. Om overgewicht te krijgen, wordt in verhouding tot de lichaamsbeweging teveel gegeten. Vooral na castratie of sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten. Het lichaam ondergaat een hormonale verandering en heeft in verhouding, zeker de eerste maanden na de operatie, minder energie nodig. Indien dezelfde hoeveelheid voer wordt gegeven als voor de castratie zal dit vaak leiden tot overgewicht. Is de hond eenmaal te dik dan blijft hij of zij vaak te dik, zelfs als er niet bijzonder veel wordt gegeten.

Afvalprogramma: Slim fit

In samenwerking met Royal Canin bieden wij uw hond een afvalprogramma aan. We wegen uw hond en bepalen het optimale gewicht. 
Uw hond krijgt vervolgens een speciaal afvaldieet, Satiety brokken. U ontvangt als nieuwe gebruiker bij aanschaf van een Satiety zak voor de hond 50% korting op de eerste zak voer. 
We geven advies over de optimale hoeveelheid voer die uw hond mag krijgen. Als vuistregel nemen we ongeveer 1% per week van het huidige gewicht dat uw hond zal gaan afvallen.
Voor de hond is het belangrijkste om naast de aanpassing van voeding ook het beweeg patroon te veranderen. Liever vaak kleine stukjes bewegen en ook moeite laten doen voor het eten (bijv een voerbal, schrokbak oid).

Wilt u meer weten over het gewicht van uw hond? Meldt u dan aan via deze link...
Wij staan graag voor u klaar om u meer informatie te geven.