Oververhitting hond

Dat je een hond met warm weer niet in een auto moet achterlaten, ook niet met de raampjes open en zelfs geen 5 minuten, dat weet iedere hondenbezitter. Maar ook buiten de auto ligt het gevaar van oververhitting op de loer.
Oververhitting bij honden, ook wel hyperthermie genoemd, kan zeer plotseling optreden en kan een groot gevaar zijn voor de hond. Honden kunnen er zelfs aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel adequaat. Een gewaarschuwde baas telt voor twee! Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via de bek (hijgen) en via de voetzolen, dit in tegenstelling tot de mens. Mensen hebben veel zweetklieren die een rol spelen bij het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wanneer er dan niet snel wordt ingegrepen, kan de oververhitte hond in coma raken en zelfs overlijden! Ook kunnen essentiële organen (blijvend) beschadigd raken door een periode van oververhitting.

Symptomen

De hond zal extra gaan hijgen, met de bek wijd open, als poging om de warmte kwijt te kunnen raken. Door de inspanning bij het hijgen zal de lichaamstemperatuur echter alleen maar verhogen en zal er dus nauwelijks afkoeling optreden.
Sommige honden kunnen gaan kwijlen of in extreme gevallen zelfs braken. Oververhitte honden zijn regelmatig niet goed aanspreekbaar en ogen apathisch. De slijmvliezen in de bek en de tong  kunnen donkerrood tot zelfs paars verkleuren. Is de hond al langer oververhit, dan trekt de kleur uit de tong juist weg en wordt het tandvlees grauw. Vaak treedt spierverslapping op en zakt de hond helemaal in, hij kan bewusteloos en zelfs in coma raken.

Eerst hulp bij oververhitting

Een hond koelt het snelst af met alcohol. Als u ergens bent waar u alcohol in de buurt heeft, dep dit dan op de onbehaarde plekken van de hond (liezen, oksels, keelgebied, enzovoort). Alcohol zorgt dat de bloedvaten zich verwijden, zodat de hitte sneller afgevoerd kan worden. Aangeraden wordt om de hond niet verder dan tot 40 graden af te koelen. Als de mogelijkheid om te temperaturen er niet is, dan moet de hond dus heel goed in de gaten gehouden worden. Als deze weer bij bewustzijn komt en het hijgen vermindert, dan kunt u langzaam stoppen met afkoelen. Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 41 graden stijgt, dan maakt het niet uit wat u doet: als de hond maar zo snel mogelijk afkoelt!
Het is wel belangrijk om de hond langzaam af te koelen. Gooi niet meteen een emmer water over hem heen, maar laat hem langzaam wennen aan de verkoeling. Hulpmiddelen kunnen een natte handdoek, tuinslang, sloot, enz. zijn. Als een hond alleen maar hijgt, maar geen ernstige verschijnselen vertoont dan is het vaak afdoende om snel de schaduw op te zoeken en hem iets te laten drinken. De hond is dan nog gewoon aanspreekbaar, maar laat duidelijk ongemak zien. Het is verstandig om in alle gevallen van en na oververhitting de dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan infusen geven en eventueel medicatie tegen de shockreactie. Indien het nodig lijkt, kan er bloedonderzoek gedaan worden. Dit zijn patiënten die goed in de gaten gehouden moeten worden, omdat orgaanschade zich later kan openbaren.

Bij Kortenoord zijn ook Cool Matten te koop speciaal voor uw hond om uw hond koelte te bieden. Vraag hierna bij onze assistenten.