Vernauwing rug


Wat wanneer je hond (Labrador) van 7,5 jaar oud opspringt, dan even 'op eieren loopt', daarna weer nergens last van heeft, maar heel moeizaam naast de fiets rent en moeizaam zwemt?


Röntgenfoto: spondylose lumbo-sacraal

De Labrador heeft blijkbaar plots pijn, die even aanhoudt om vervolgens weer weg te gaan. Het is waarschijnlijk dat deze klachten vanuit de rug komen. Ik wil wel opmerken dat het erg moeilijk is om alleen op papier een diagnose te stellen, zonder een klinisch onderzoek van de patiënt en zonder aanvullende vragen te stellen.

 

Bij deze hond moet meteen aan een instabiele wervel gedacht worden. Rugpijn vanuit een instabiele wervel kan enorm pijnlijk zijn, denk maar aan herniaklachten. Hierbij kan ook stralings- pijn optreden, waardoor de hond "op eieren loopt".

In de diergeneeskunde noemen we dit verschijnsel  in de lage rug een lumbo-sacraal instabiliteit (stenose). Waar het bij lumbosacraalstenose om draait, is een vernauwing van het ruggenmergkanaal, resulterend in beknelling van het laatste gedeelte van het ruggenmerg (de cauda equina). Deze vernauwing ontstaat ter hoogte van de laatste lendenwervel (lumbaal) en het heiligbeen (sacrum).

De vernauwing kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een instabiliteit tussen de lumbale wervel en het sacrum; het lichaam probeert dit weer te stabiliseren door extra botvorming (spondylose). Honden die zwaar werk verrichten, lopen nog eens extra risico op deze problemen. Een andere redelijk veel voorkomende oorzaak is de hernia. Daarbij is de uitpuilende tussenwervelschijf verantwoordelijk voor de vernauwing.

De verschijnselen bij lumbosacraalstenose kunnen heel divers zijn. Moeite met opstaan, in de auto springen en traplopen zijn de milde verschijnselen. Eigenaren van deze honden melden ons vaak alleen maar dat hun hond "nu toch wel oud" begint te worden. Bij ernstige verschijnselen  kunnen de symptomen zijn: pijnlijke rug bij aanraking, sloffen, wankel lopen en verminderde bespiering (atrofie) van de achterpoten zijn. In de meest ernstige gevallen heeft een hond neurologische uitval van de achterpoten en kan zijn ontlasting en/of urine niet meer ophouden.

Om de diagnose lumbosacraalstenose te stellen, is het noodzakelijk röntgenfoto's te maken. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die vergelijkbare symptomen laten zien, zoals HD en bepaalde zenuwaandoeningen.

Er moet dus eerst een juiste diagnose gesteld worden. Meestal geven röntgenfoto's al een duidelijke verklaring voor deze klachten. Soms is er meer onderzoek nodig met CT scan of een MRI.

Als de juiste diagnose gesteld is, kan er gerichter behandeld worden met medicatie en een aangepast individueel bewegingsschema. Veel van deze patiënten kunnen (mits een goede diagnose is gesteld) met wat geduld weer de jacht lopen.