Braken of overgeven van een hond

Dagelijks komen wij klachten van braken, overgeven en misselijkheid bij honden tegen. Veel honden gaan gras eten als ze misselijk zijn. Soms stopt deze helemaal met eten. Overgeven kan een gevolg zijn van misselijkheid.

Hoe ontstaat braken bij honden?

Braken is een zeer ingewikkeld proces dat vanuit verschillende gebieden in de hersenstam ontstaat: het zogenaamde “braakcentrum”. Het is een natuurlijke verdedigingsreactie van het lichaam. Braken beschermt het lichaam tegen opgenomen irriterende stoffen, voordat deze meer schade kunnen aanbrengen. Er wordt iets gesignaleerd wat er “niet hoort te zijn” en met een reactie dat uit het lichaam te werken.

Wat zijn de oorzaken?

Infectie

De meest voorkomende oorzaak van braken bij een hond is een virus dat het maag-darmkanaal aantast. Het eten van bedorven of rauw voedsel kan een bacteriële infectie geven. Recent was er een pup in de praktijk die beschimmeld brood had gegeten: deze is daarna hevig gaan overgeven en heeft zelfs gedurende een dag neurologische verschijnselen gehad. 

Vergiftiging

Er kunnen vergiftigingsverschijnselen ontstaan door het eten van planten, paddenstoelen, chemische middelen, medicijnen en andere dingen die een hond opneemt uit de buitenwereld. Maar vergiftiging kan ook in het lichaam (intern) ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij nierschade of door een baarmoederontsteking.

Ziekte

Directe problemen met de maag, zoals een (chronische) maagontsteking of tumoren in de maag, kunnen aanleiding zijn tot braken. Ook problemen met andere delen van het spijsverteringskanaal kunnen ervoor zorgen dat een hond moet overgeven. Een paar voorbeelden: een prikkeling van de keel die kokhalzen opwekt, voedselintolerantie, een ontsteking of een tumor van de dikke darm.

Bij problemen met lever, alvleesklier, buikvlies, storingen aan het evenwichtsorgaan of afwijkingen in de hersenen is overgeven ook een mogelijk symptoom.

Vreemd voorwerp

Een hond is niet kieskeurig in zijn eetgedrag, met soms grote gevolgen. Bij het opereren van maag en darmen komen we regelmatig bijzondere voorwerpen tegen, zoals sokken, een deel van een bal, vishaakjes, satéprikkers, enzovoort. Het eten van vreemde voorwerpen kan ook de oorzaak zijn van braken. 

Deze opsomming van oorzaken voor braken  bij honden is niet compleet. Bij de ene patiënt kan de dierenarts besluiten om het symptoom te bestrijden. Bij een andere patiënt zal er meer onderzoek gedaan moeten worden.

Diagnose

Als er in het klinisch onderzoek of uit het vraaggesprek met de eigenaar geen aanleiding is om direct verder onderzoek te doen, zal de zieke patiënt met medicatie behandeld worden. Er zijn zeer effectieve en veilige medicijnen tegen braken voor de hond geregistreerd. Binnen een paar uur zal uw hond zich een stuk beter voelen.

Soms moet verder onderzoek gedaan worden. Er kunnen röntgenfoto’s en een echo gemaakt worden om afwijkingen in de buik op te sporen. Met een bloedonderzoek kunnen bijvoorbeeld afwijkingen van de lever, de nieren en de alvleesklier gesignaleerd worden. Als het vermoeden bestaat dat de oorzaak daadwerkelijk in de maag ligt, zal er een gastro(=maag)endoscopie (kijkonderzoek) gedaan worden. Onder narcose wordt er met een camera in de slokdarm naar de maag en darmen gekeken, dan worden ook stukjes weefsel uit de maagwand, darmwand en van verdachte processen weggenomen. Deze worden opgestuurd voor weefselonderzoek.

Dierenkliniek Kortenoord heeft al ruim vijftien jaar ervaring met (gastro-) endoscopie. En onze operatiekamers zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur om snel een echo of een kijkonderzoek uit te voeren.

Is braken ernstig?

Een hond mag af en toe (1 keer per week) braken zonder dat het verontrustend is. Wanneer er een duidelijke oorzaak is, zoals wagenziekte, is dat niet erg. Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden.

Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan. Daarom is het belangrijk om je hond goed te observeren. Voorbeelden van vragen die de dierenarts aan de eigenaar kan stellen zijn onder andere:

1. Heeft hij koorts?
2. Hoe ziet de ontlasting eruit?
3. Moet hij moeite doen om te braken of komt het eten er juist heel gemakkelijk uit?
4. Is de hond meer gaan drinken? 
5. Zit er bloed bij het braaksel? 
6. Zijn er gedragsveranderingen? 
7. Is hij vermagerd? 
8. Wanneer zijn de klachten begonnen? 

Het is dus belangrijk om, als je hond overgeeft, erbij stil te staan of er nog andere symptomen zijn. De ernst van de situatie is afhankelijk van de oorzaak.

Wat kan ik als baasje doen?

Als je hond geen andere klachten heeft en het gaat om “zomaar een dagje”, dan kan licht verteerbaar eten gegeven worden, bijvoorbeeld (blikken) spijsverteringsdieet. De voeding dient met kleine beetjes over de dag verdeeld te worden. Water mag in kleine hoeveelheden aangeboden worden; het water mag niet koud zijn. Over de dag verdeeld mag de hond net zoveel drinken als hij wil, als hij maar niet in één keer grote hoeveelheden binnenkrijgt.
Wanneer het overgeven langer dan een dag aanhoudt, wanneer er ook andere klachten zijn, wanneer het een terugkerend probleem is of wanneer u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Spoed of niet?

Wanneer moet je met spoed naar de dierenarts? Er zijn een paar redenen om direct contact op te nemen met je dierenarts.
We hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Directe spoed bij...

  • Pogingen tot braken zonder resultaat, daarbij een dikke buik (zie maagtorsie);
  • Voortdurend overgeven en plotseling zeer lusteloos, snelle achteruitgang van de conditie;
  • Vreemde voorwerpen gegeten;
  • Vergif gegeten/gedronken;
  • Bloed braken.

 

Binnen 6 tot 24 uur actie ondernemen bij...

  • Pup met braakklachten (en eventueel diarree);
  • Braken met een beetje bloed erbij;
  • Braken in combinatie met hoge koorts;
  • Braken in combinatie met ernstige buikpijn;
  • Braken in combinatie met evenwichtsstoornissen of afwijkend gedrag;
  • Bij het vermoeden van uitdroging, wanneer de hond niet eet/drinkt en veelvuldig braakt.

     

Behandelingen

Er zijn verschillende medicijnen die goed tegen braken werken. Therapie tegen braken begint meestal met het prikken van een injectievloeistof omdat pillen direct weer uitgebraakt worden. Er kan door de dierenarts gekozen worden voor middelen die de maaglediging stimuleren, middelen die invloed hebben op het braakcentrum in de hersenstam, maagzuurremmers of drankjes die de maagwand beschermen. Het geven van deze medicijnen is echter lang niet altijd zinvol; bij veel honden moet er naar de oorzaak en een daarbij passende therapie gezocht worden. Als de oorzaak in een heel ander gebied ligt dan zal de behandeling daarop aangepast moeten worden. 

Wij staan voor u klaar

Herkent u zich in een bovenstaande situatie? Bel ons gerust. Onze artsen en assistenten staan dag- en nacht voor u klaar. U kunt bij het telefonische spreekuur korte medische vragen en advies op te vragen ten behoeve van uw hond, als u nog twijfelt. Daarna kunt u ook een afspraak maken als dat nodig is. Er zijn in de dierenkliniek geen inloopspreekuren - uitsluitend op afspraak.

Meteen een afspraak inplannen?

Bel 0317-412 432 (24/7 bereikbaar).