Geslachtscyclus van een teef

Het verschilt per ras. Maar gemiddeld wordt een teef rond de 6 maanden voor de eerste keer loops. Bij kleine rassen kan dit eerder zijn, bij grote rassen of bij rassen die dichter bij de natuur staan kan dit later zijn.
De cyclus van een teef bestaat uit 4 fases. De eerste fase is de rustfase, deze wordt ook wel de anoestrus genoemd. Deze fase duurt ruim 3 maanden. 
Na de rustfase komen er 2 kort opvolgende fases die tezamen de loopsheid genoemd worden, dit heeft een periode van gemiddeld 3-4 weken.  
De eerste fase van de loopsheid is de pro-oestrus. Tijdens de pro-oetrus zwelt het baarmoederslijmvlies en ontstaan er kleine bloedinkjes. Dit is het bloedvloeien wat te zien is tijdens de loopsheid, de vulva zal dan ook zwellen. Meestal verminderd het bloedvloeien na 10 dagen maar dit betekent nog niet het einde van de loopsheid. Nu begint namelijk de tweede fase van 10 dagen, de oestrus. In deze fase bevind zich de ovulatie en zal de teef zich laten dekken. Dit is dan ook de periode dat teven van huis weg kunnen lopen om een reu op te zoeken. De teef zal gewillig blijven staan, met haar staart opzij. En niet moeilijk doen over de dekking, indien de reu haar aanstaat.  
Als laatste fase krijg je de netoestrus, deze fase duurt 2 maanden. In deze fase vindt de groei van pups plaats, indien de teef gedekt is. Als de teef niet gedekt is vindt er vaak toch gedragsverandering plaats in deze periode, de zogeheten schijndracht. Enkele voorbeelden van gedragsveranderingen zijn: ze kan dan chagrijniger zijn dan normaal of is speelgoed aan het verzamelen om een nestje te bouwen.

 

 

 

Dekking Hond

Nadat de teef gedekt is breken er spannende weken aan.
Lees meer >

Draagtijd hond

De gemiddelde draagtijd bij een hond is 9 weken.
Lees meer >

Bevalling hond

Spannende tijd is aangebroken. De pups kunnen ieder moment geboren worden.
Lees meer >

Na de geboorte

Na de geboorte is het belangrijk om de pups en de moeder goed in de gaten te houden.
Lees meer >