Bevalling hond (Partus)

Gemiddeld zal een teef 63 dagen haar pups dragen, voordat zij gaat bevallen. Dit is afhankelijk van de teef en het aantal pups. 
De lichaamstemperatuur van de teef is gedurende de dracht iets lager dan normaal, 48 uur voor de bevalling zal deze nog eens ruim 1 graad zakken. Het kan erg zinvol zijn om de teef gedurende de laatste 2 weken van de dracht regelmatig te temperaturen.  
Zorg voor zoveel mogelijk rust en ruimte tijdens de partus, elk stukje stress kan de bevalling bij de hond moeilijken. 
De totale partus heeft een aantal 'fasen', neem altijd contact op met uw dierenarts wanneer de eerste fase zichtbaar wordt. Mochten er dan complicaties optreden, dan weet de dierenarts al van de partus af. 

  • Voorbereidingsfase; deze fase is niet altijd zichtbaar. Tijdens de voorbereiding vinden de eerste baarmoedercontracties plaats, de ophangbanden en de geboortewegen zullen zich gaan ontspannen. De teef zal in deze periode stoppen met eten, vaker naar de flanken kijken, begint met hijgen en rillen. Tijdens het eerste nestje van de teef kan dit 36 uur duren, latere nesten zal dit ongeveer 6-12 uur duren.
  • Uitdrijvingsfase; deze fase start bij het breken van de waterblaas. De teef begint nu met het persen tijdens de weeën. Tussen het breken van de waterblaas en de geboorte van de eerste pup kan soms wel 4 uur zitten. De tijd tussen de daarop volgende pups zal variëren tussen de 5 minuten en de 2 uur. Wanneer een teef permanent aan het persen is maar de partus vordert niet, is het van uiterste noodzaak dat u de dierenarts inschakelt. Het persen mag niet langer dan 20 minuten duren, dan moet de dierenarts gebeld worden! Tussen het persen door zal de teef ook rusten, dit is normaal. 
  • Een pup wordt geboren in het zogeheten amnionvlies, deze wordt door de teef kapot gescheurd waarna zij de pup zal gaan wassen. Hiermee wordt de ademhaling van de pup gestimuleerd. 
  • Slotfase; deze fase is het kortste wanneer alles goed verloopt. Hierin wordt de placenta uitgedreven. De placenta komt tussen de 5 en 15 minuten na de geboorte van de pup, soms zelfs al met de pup samen. De teef zal de placenta op willen eten, laat dit niet te vaak gebeuren. Dit kan leiden tot braken en diaree.