Draagtijd hond (dracht)

Wanneer de teef gedekt is zullen er negen spannende weken aankomen. Deze 9 weken -gemiddeld 63 dagen- zijn nodig om in de baarmoeder kleine pupjes te ontwikkelen. De baarmoeder van een teef bestaat uit twee zogenaamde hoornen, in elke hoorn kunnen embryo’s groeien. In zo’n hoorn liggen de embryo’s in een treintje achter elkaar. Sommige met hun hoofd richting de uitgang, anderen met hun stuit. Beide houdingen kunnen geen enkele kwaad. Dit hoort bij de natuur en kan zelfs een aantal keren veranderen tijdens de dracht.

Het is verstandig om tijdens deze negen weken een echo te laten maken, om er zeker van te zijn dat de teef drachtig is. Dit wordt rond de 30 dagen dracht geadviseerd. Tijdens een echo kan de dierenarts vaststellen of de teef drachtig is en hoeveel pups er ongeveer verwacht worden. Om het precieze aantal pups vast te kunnen stellen is een röntgenfoto nodig. Deze kan gemaakt worden in de laatste week voor de bevalling. 

Is het zeker is dat de teef drachtig is en er pups verwacht worden? Dan is het belangrijk om de teef voorzichtig aan iets meer eten te gaan geven. De teef heeft immers extra voedingsstoffen nodig om haar pups te kunnen laten groeien. Geleidelijk aan mag de teef tot wel anderhalf keer de normale voeding krijgen. 

Het is belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Wat nodig is: 

  • Werpkist; de teef heeft zo haar eigen plekje nodig om haar bevalling te kunnen doen. Maar ook een plek waar zij zich met haar pups kan terug trekken en voor haar pups kan zorgen. Zet deze 2 weken voor de bevalling al in huis om de teef hier aan te laten wennen. 
  • Warmte lamp; wanneer de pup geboren worden kunnen zij hun temperatuur nog niet goed reguleren. Dit kan ondersteunt worden met een rode warmte lamp. Een ideale omgevingstemperatuur voor de pup is tussen 29-32 °C voor de eerste 2 weken, daarna mag dit vanaf week 4 terug gebracht worden naar kamer temperatuur. Voor de teef is dit eigenlijk te warm, dus geef haar de ruimte om verkoeling op te zoeken.
  • Weegschaal; om te kunnen controleren hoe zwaar de pups bij de geboorte zijn en wat hun gewichtsverloop de eerste dagen is, is het van belang om de pups dagelijks te wegen.