Na de geboorte bij honden

Na de geboorte is het belangrijk zowel de teef als de pups goed te controleren op afwijkingen. Twijfelt u, raadpleeg altijd een dierenarts. 
Zorg ervoor dat de teef weer in een schone werpkist komt te liggen, warm onder de lamp.  

  • Gewicht pup; Belangrijk is om de pups na de bevalling (als ze droog zijn) te wegen, pups mogen namelijk NIET afvallen. Herhaal het wegen dan ook iedere dag op hetzelfde tijdstip. Valt een pup toch af, raadpleeg uw dierenarts. 
  • Uitvloeiing teef; Dat de teef na de partus wat vocht verliest via de vulva is normaal. Het mag echter nooit stinken of troebel zijn van kleur. Het vloeien moet binnen een paar dagen over zijn. Soms gaat dit samen met een verhoging van temperatuur, als deze boven de 39.5 °C is of de uitvloeiing houdt langer aan. Raadpleeg dan uw dierenarts. 
  • Melk van de teef; Al tijdens de laatste dagen van de dracht zal de teef melk produceren. Het is van belang dat deze melkproductie optimaal blijft. Dit kan gestimuleerd worden door de pups heel vaak aan leggen wanneer de teef klaar is met de partus. Als de teef voldoende melk heeft zal de pup na het zogen rustig gaan slapen en goed gevuld buikje hebben, wanner de teef onvoldoende melk produceert zal de pup langdurig onrustig blijven/piepen ondanks het zogen. Eventueel kan er met de dierenarts overlegt worden om het zogeheten melkcompositum I bij te geven. 


Hieronder het schema met de groeicurve.