Artrose bij de hond

Wat is artrose bij honden?

Een hondenlichaam bestaat uit veel gewrichten die beweging mogelijk maken. Op de plaats waar twee botten in een gewricht samenkomen, zijn deze bedekt met een laagje kraakbeen dat fungeert als ‘stootkussen’. In het gewricht zit gewrichtsvloeistof dat het gewricht smeert. Bij beschadiging van het kraakbeen door bijvoorbeeld slijtage kan het gewricht minder goed functioneren, en spreken we van artrose. Zaken als erfelijkheid, verkeerde bewegingen, trauma of overgewicht kunnen een rol spelen.

Hoe ontstaat artrose bij een hond?

Artrose bij de hond kent verschillende oorzaken. Bij het vaststellen van de oorzaak van artrose bij een hond wordt onderscheid gemaakt tussen ‘primaire artrose’, en ‘secundaire artrose’. Primaire artrose is het gevolg van de leeftijd. Secundaire artrose is het gevolg van andere problemen, zoals overgewicht, ziekte of beschadiging. De beschadiging kan bijvoorbeeld komen door trauma (een ongeluk of klap), een afwijkende belasting door bijvoorbeeld het scheuren van de kruisband of een ontsteking door een los stukje bot in de elleboog.

artrose bij een hond heupdysplasie voorbeeldSoms zien we ook dat het afweersysteem het kraakbeen aanvalt. Dit noemen we in de volksmond reuma. Daarnaast zijn er nog aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen zoals heupdysplasie (zie foto) en elleboogdysplasie waardoor het gewricht ook afwijkend belast kan worden. 

Symptomen van artrose bij hond

Bij de hond is artrose een afwijking die langzaam kan ontstaan. De hond kan niet meer goed meekomen, raakt kreupel, gaat mank lopen en heeft duidelijk ongemak bij het bewegen. Wanneer u vermoedt dat uw hond artrose heeft, kan dit met een röntgenfoto worden vastgesteld. 

Behandeling van artrose bij hond

Bij behandeling van artrose is de leeftijd van de hond van belang. Op hogere leeftijd zijn de klachten niet altijd van dien aard dat er iets aan gedaan hoeft te worden. Maar als honden er wel veel last van hebben, dan is behandeling noodzakelijk om de hond een plezierige oude dag te bezorgen.

Bij jonge honden loont het om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Artrose is een onomkeerbaar proces, maar het kan wel worden geremd. Daarvoor zijn verschillende behandelmethodes voorhanden.

ACP (Autologous Conditioned Plasma, lichaamseigen geconditioneerd plasma)

ACP voor artrose hondACP maakt voor de behandeling gebruik van natuurlijk eigenschappen van het lichaam zelf. Een kleine hoeveelheid bloed wordt m.b.v. een speciaal ontworpen injectienaald opgenomen. Het bloed ondergaat een centrifugeproces van 5 minuten dat de bloedplaatjes en andere heilzame elementen uit het bloed scheidt en concentreert. Het plasma dat deze bloedplaatjes en groeifactoren bevat, wordt vervolgens toegediend op de plek van het letsel, dus in het gewricht met de artrose. Hierdoor hoeft uw hond minder of geen NSAID's meer te gebruiken, waardoor nier-, maag- en darmproblemen voorkomen kunnen worden. Voor deze behandeling kunt u bij Dierenkliniek Kortenoord terecht.

 

Pijnstilling

De keuze voor de juiste therapie hangt af van de mate waarin een hond last heeft van artrose. De pijnstillers die worden gebruikt zijn vaak NSAID’s. Deze kunnen langdurig worden gebruikt, maar indien het niet noodzakelijk is dan geven we toch liever geen pijnstillers of gebruiken een zo laag mogelijke dosering (om eventuele maag- en darmproblemen te voorkomen). We hebben diverse soorten pijnstillers met verschillende werkingsmechanismen. Samen met de eigenaar zoeken we naar de pijnstiller waar de hond het beste op reageert.

Beweging

Een bewegingsschema is heel belangrijk voor de hond, want het is van groot belang dat honden met artrose goed blijven bewegen. Door de dierenarts kan een individueel bewegingsplan worden opgesteld.

Homeopathie

Homeopathische middelen kunnen de ontwikkeling van artrose afremmen. In de klassieke homeopathie wordt niet alleen gekeken naar de klacht zelf maar naar het gehele dier als ‘type’. Er wordt dan een middel gekozen dat past bij het soort artrose en bij het type hond. Een homeopathisch-werkend dierenarts zal na een uitgebreid vraaggesprek voor één bepaald (‘enkelvoudig’) middel kiezen. Is dit middel goed gekozen, dan kan het bijzonder snel effect hebben. 
Naast klassieke homeopathie, zijn er ook homeopathische ‘complexmiddelen’ op de markt, die voor iedere hond goed kunnen werken. Deze middelen bevatten een samenstelling van verschillende homeopathische verdunningen die vaak worden ingezet bij bepaalde klachten, waardoor de kans groot is dat deze middelen voor iedere willekeurig type hond werken.

Orthomoleculaire therapie

De Orthomoleculaire (dier)geneeskunde is voornamelijk gestoeld op de geneeskrachtige werking van gezonde voedingsstoffen. Wanneer een dier in zijn normale voeding te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit voor klachten zorgen. Glucosamine en visolie (Omega-3: Doils  joint ®) zijn twee voorbeelden van orthomoleculaire supplementen die veel worden ingezet bij artrose, veelal met goed resultaat. Met name van de gezuiverde omega 3 vetzuren (Doils  joint ®)  is aangetoond dat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Overgewicht aanpakken!

Uiteraard is het voor honden die te zwaar zijn, naast bovenstaande, een eerste vereiste om af te vallen. Overgewicht levert letterlijk een zware belasting op voor de gewrichten en belemmert de hond in zijn beweging.

Tot slot

Een gewricht met artrose wordt nooit meer een normaal gewricht. Op bijvoorbeeld een röntgenfoto zal je artrose bij een hond altijd kunnen zien. Maar met goede begeleiding kan het gewricht wel weer normaal gaan functioneren, zodat de hond zijn normale bewegingspatroon weer zo goed mogelijk kan oppakken.

Voor vragen over artrose kunt u terecht bij een van onze specialisten.