Berenklauw kan lelijke gevolgen hebben.

Honden kunnen net als mensen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van de berenklauw.

Waardoor ontstaat de ontsteking?

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het kan al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant.

Symptomen

Een plotselinge zwelling van de neusrug kan meerdere oorzaken hebben. Bij het ontstaan van deze symptomen na een wandeling buiten, is een allergische- of overgevoeligheidsreactie erg waarschijnlijk. Contact met irriterende planten is dan goed mogelijk. Als de hond met zijn neus tegen de berenklauw aankomt, dan kan binnen 24 uur een ernstige ontsteking ontstaan. Rode vlekken, bulten, blaren en eventueel wonden kunnen ontstaan, meestal is er geen jeuk. Berenklauw Soorten (Heracleum soorten) kunnen ernstige huidproblemen veroorzaken, vooral als na contact met deze plant veel zonlicht op de huid komt. Door “fotosensibiliteit” kan de stof van de Berenklauw flink inwerken op de huid en schade aanrichten. Ook door insectensteken kan een enorme pijnlijke zwelling ontstaan. Dierenartsen geven bij deze klachten vaak een injectie corticosteroïden, zowel na contact met irriterende planten als bij insectensteken zal dat meestal een goed effect hebben. In de meeste gevallen is naderhand niet met zekerheid te zeggen wat de oorzaak van de klachten is geweest.

Behandeling

​Bij een berenklauw ontsteking kun je het beste de huid zo goed mogelijk verzorgen met bijvoorbeeld een brandwondenzalf en pijnstillers geven. Het geneest weer helemaal, soms blijft er wel een litteken over. Meestal is na 14 dagen het ergste leed geleden. Wat te doen als een hond aan de berenklauw heeft gesnuffeld? Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en eventueel een hondenshampoo en enkele dagen zonlicht vermijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is verstandig om berenklauw te vermijden. Als de hond er toch mee in aanraking is geweest, dan is het verstandig om daarna direct zonlicht te vermijden.

Bronvermelding:Nationale intoxicatie lijn UMC Utrecht, Vergiftigingen.info (Heracleum soorten)