Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS)

Wat is het?

Brachycefaal Obstructief Syndroom, ook wel afgekort als BOS, is een groep afwijkingen die voorkomt bij kortsnuitige (brachycefale) hondenrassen zoals de Franse en Engelse bulldog, Boston terriër, Mopshond, Pekingees en Cavalier King Charles-spaniël. De afwijkingen die we onder de noemer BOS scharen zijn:

  • te nauwe neusgaten
  • te lang gehemelte
  • te grote tong
  • te nauwe luchtpijp
     

Wat merk ik aan mijn hond?

De combinatie van afwijkingen zorgt ervoor dat je hond minder goed kan ademen en dus sneller benauwd wordt. Dit is het meest duidelijk bij inspanning, stress en hitte. De meest voorkomende verschijnselen zijn een snuivend en/of snurkend geluid bij het ademen, maar ook verschijnselen als braken en kokhalsen, met de kop op de rand van de mand slapen of met een speeltje in de bek slapen kunnen passen bij een hond met BOS. In ernstige gevallen kun je zien dat de tong van je hond paars of blauw wordt of zelfs kan flauwvallen door zuurstofgebrek.

Hoe ontstaat het?

De oorzaak van BOS zit in de genen van de hond. Door jarenlang kortsnuitige honden met elkaar te kruisen zijn er honden met steeds kortere snuiten gefokt. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel gedaan op het gebied van wetgeving en fokkerij om te voorkomen dat er gefokt wordt met dieren met een te korte neus.

Wat kunnen we eraan doen?

Een hond met BOS zal altijd wat moeite houden met ademhalen. Om je hond te ondersteunen en de klachten zoveel mogelijk te verlichten is het belangrijk om de hond netjes op gewicht te houden. Te zware honden hebben het sneller te warm en zijn sneller benauwd. Verder moeten te lange wandelingen en heet en vochtig weer gemeden worden. Ook kan het helpen om een borsttuig te gebruiken in plaats van een halsband.
Ten slotte kan er chirurgisch ingegrepen worden. Een te nauwe luchtpijp en een te grote tong kunnen we niet corrigeren. Te nauwe neusgaten en een te lang gehemelte kan wel verholpen worden door middel van een operatie.

Bij een neusvleugelcorrectie wordt een stukje weefsel verwijderd uit beide neusvleugels, zodat de openingen wijder worden en de lucht vrijer naar binnen kan stromen. Bij een te lang gehemelte beoordelen we de lengte van het gehemelte ten opzichte van het strottenhoofd en de keelamandelen en verwijderen we het overtollige weefsel, waarna het gehemelte wordt gehecht. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de keel om vrijer te ademen.

Een neusvleugelcorrectie en het inkorten van het gehemelte kan in een operatie gecombineerd worden. De ideale leeftijd om deze operatie uit te voeren is op 4 tot 12 maanden leeftijd.

Nog vragen?

Voor vragen of advies neem contact op met dierenarts Eva van Andel, dierenarts chirurgie en oncologie, Dierenkliniek Kortenoord, Wageningen.