Een onschuldig bultje
Er bestaan nogal wat misverstanden onder diereneigenaren over bultjes of knobbeltjes die zij bij hun hond of kat tegenkomen. Twee regelmatig voorkomende misverstanden zijn:
- We wachten even af en als het bultje niet (snel) groeit, dan kan het geen kwaad;
- Als het een losliggend bultje is, dan is er niets aan de hand.
Kwaadaardig
Beide misverstanden kunnen grote gevolgen hebben, want ook kleine, niet snel groeiende of los in de huid liggende bultjes kunnen kwaadaardig zijn. Kwaadaardigheid (maligniteit) kan zich op drie manieren manifesteren:
- Uitzaaiingen of metastasen kunnen op andere plekken in het lichaam schade aanrichten, ook als het oorspronkelijke gezwel klein is. Dit komt nogal eens voor bij melkkliergezwellen;
- Ingroei in het omliggende gebied kan tot problemen leiden, ook als een gezwel niet kwaadaardig is. Een goedaardig vetgezwel (lipoom) dat in de oksel groeit, kan last geven bij het bewegen van de voorpoot;
- Ook kan het zogenaamde paraneoplastisch syndroom optreden. De tumor produceert stoffen die in de bloedbaan terecht komen en zo op andere plekken bijwerkingen geeft. Een mastocytoom in de huid van een poot kan bijvoorbeeld braakklachten veroorzaken.
Onderzoek
Het is dus verstandig om bultjes altijd te laten onderzoeken door de dierenarts. De dierenarts zal de bult bekijken en een verder lichamelijk onderzoek uitvoeren om aanwijzingen voor uitzaaiingen uit te sluiten. Indien nodig zal de dierenarts u aanraden een cytologisch (cellen) of een histologisch (weefsel) onderzoek te laten uitvoeren.
Een cytologisch (cellen) onderzoek:
Met een dunne injectienaald worden cellen uit de bult gezogen en op een glaasje aangebracht om onderzocht te worden door een cytoloog (cellen-deskundige). In de meeste gevallen geeft de uitslag een goed inzicht in de aard van het gezwel en de kwaadaardigheid. Het is een eenvoudig en relatief goedkoop onderzoek, maar het levert niet altijd een uitslag op.
Een histologisch (weefsel) onderzoek:
Dit weefselonderzoek geeft altijd een duidelijk beeld, maar is ingrijpender en duurder om te laten uitvoeren omdat de bult, of een gedeelte hiervan, moet worden verwijderd.
Mocht blijken dat de bult kwaadaardig is, dan wordt met u besproken of verdere behandeling een optie is. Er kan verder onderzoek nodig zijn om uitzaaiingen uit te sluiten, zoals röntgenfoto’s van de longen, echografie van de buik, en een eventueel bloedonderzoek.
Röntgenfoto: uitzaaiingen in borstholte Röntgenfoto; normaal beeld borstholte hond
Behandeling
Als besloten wordt een behandeling in te stellen, zal in de meeste gevallen de bult, en afhankelijk van de kwaadaardigheid, een gedeelte van de omgeving verwijderd moeten worden. Het verwijderen van bulten proberen wij bij Dierenkliniek Kortenoord zoveel mogelijk onder lokale verdoving te doen. Een ingreep zonder algehele narcose is voor uw hond of kat een stuk minder ingrijpend en is relatief goedkoper.