Kennelhoest bij honden

 
Kennelhoest is een ontsteking van de keel en luchtpijp van de hond. Kennelhoest bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën. De naam 'kennelhoest' is niet voor niets zo gekozen. Kennelhoest verspreidt zich via de lucht en in situaties waar veel honden bij elkaar komen. In een kennel verspreiden virussen en bacteriën zich sneller doordat er meerdere honden bij elkaar zitten. In een pension zijn veel honden bij elkaar met stress, veel honden blaffen meer waardoor de luchtwegen geïrriteerd raken en dus bevattelijker zijn voor besmetting. Ook bij hondentrainingen en bij het uitlaten zijn er onderlinge contacten. Daardoor worden honden regelmatig blootgesteld aan kennelhoest-verwekkers. Kennelhoest wordt overgedragen via minuscuul kleine druppels in de lucht of via direct contact, zoals neus tegen neus.

Oorzaak

De meest voorkomende verwekkers van kennelhoest zijn het para-influenzavirus en de bacterie “bordetella bronchiseptica”. Andere verwekkers zijn onder andere “canine adenovirus en reovirus”. Ook stress en hygiëne kunnen een rol spelen. Honden die ingeënt zijn kunnen toch kennelhoest krijgen maar meestal in minder ernstige mate.

Symptomen

Een besmette hond vertoont vaak een droge schraaphoest (“rochelen als een oude man”). Dit hoesten klinkt droog en doet vaak een beetje denken aan kokhalzen. In de meeste gevallen is er sprake van een milde vorm die vanzelf weer over gaat. Bij sommige honden is naast het hoesten niet veel te merken, andere honden zijn een beetje uit hun doen. Ze zijn wat lustelozer, kunnen soms moeite hebben met eten (slikken) en kunnen ook lichte verhoging hebben. In ernstige gevallen kan er ook een longontsteking optreden. Het is van belang tijdig een dierenarts te raadplegen.


Behandeling

Wanneer een hond tekenen van kennelhoest vertoont is het verstandig om zo snel mogelijk iets te geven om de keel te verzachten. Wanneer een hond langdurig blijft hoesten raakt de keel alleen maar meer geïrriteerd, wat de genezing vertraagt en er bovendien voor kan zorgen dat de infectie zich uitbreidt. Voldoende rust en uitlaten aan een tuig (geen druk op de keel) zijn verstandig. Aan te raden is om tijdelijk geen plaatsen te bezoeken waar veel honden samenkomen. Kennelhoest is namelijk heel besmettelijk.
Als een hond niet snel opknapt, zich duidelijk echt niet lekker voelt of koorts heeft, doet u er verstandig aan een dierenarts te raadplegen. Doxycycline is een antibioticum dat veel gebruikt wordt bij kennelhoest infecties. Dierenartsen gebruiken dit geneesmiddel om de infectie met de bacterie “Bordetella bronchiseptica” te bestrijden.


Preventie

Er zijn op dit moment in Nederland twee mogelijkheden om tegen kennelhoest te vaccineren. Een hond kan door middel van een injectie (pneumodog injectie) of door middel van een neusdruppel (KC neusenting) gevaccineerd worden.
Een hond loopt een verhoogd risico op kennelhoest wanneer deze regelmatig in contact komt met andere honden. Wanneer een hond een kennelhoestinfectie heeft doorgemaakt is de kans groot dat de voorste luchtwegen al dan niet blijvend beschadigd zijn. Hoewel vaccinatie tegen kennelhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen voor honden die naar een pension gaan, die een hondentraining volgen, die naar shows gaan en voor honden die tijdens het uitlaten en spelen veel in contact komen met andere honden (uitlaatservices, parken etc.).
 
De onderhuidse injectie (pneumodog) heeft maar een (aangetoonde) bescherming van 3 maanden. Daarentegen heeft de neusenting (druppel entstof in de neus, zonder naald) een bescherming van één jaar. Beide entingen zorgen voor extra bescherming waardoor de hond minder ziek wordt, maar ze kunnen nog wel kennelhoest krijgen.