Oorontsteking hond

Een oorontsteking bij een hond is een veel voorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben, zoals door bacteriën, oormijten of een vreemd voorwerp in de gehoorgang (bv. een grasaar). Er zijn ook honden die kampen met een chronische oorontsteking, waarbij de bouw van de gehoorgang of een allergie een grote rol spelen. Ook gisten kan een oorzaak zijn voor het niet overgaan van de oorklachten. Omdat er zoveel verschillende oorzaken mogelijk zijn voor een oorontsteking, is het belangrijk om een dierenarts de oorzaak van het probleem vast te laten stellen. “Even een zalfje ophalen’ is niet aan te raden; als het trommelvlies niet intact is, kan het zalven van de gehoorgang zelfs doofheid veroorzaken.

De gehoorgang van een hond is lang en diep en loopt in een kleine hoek. Een dierenarts kan met een oorkijker het oor goed beoordelen. Zelfs dan is niet altijd meteen een diagnose te stellen en kan verder onderzoek van het oorsmeer nodig zijn. Als er teveel oorsmeer in de gehoorgang zit, moet het oor eerst gespoeld worden voordat het trommelvlies beoordeeld kan worden. Een enkele keer moet de hond daarvoor even onder narcose gebracht worden, omdat het anders te pijnlijk is.

Als er oorzalf of oordruppels worden voorgeschrevenbij een oorontsteking van uw hond, is het resultaat daarvan voor een deel afhankelijk van de manier waarop het oor medicijn toegediend wordt. Het is belangrijk om met het flesje of spuitje goed in de gehoorgang te gaan, zodat de zalf of druppels op de juiste plek terechtkomen. De flexibele tuit die op de tubes en flesjes zit past gemakkelijk in de gehoorgang en beschadigt het trommelvlies of de huid van de gehoorgang niet.

Van sommige oormedicijnen is maar een kleine hoeveelheid nodig, bij andere oormedicijnen is het nodig dat de gehele gehoorgang gevuld wordt. Over het algemeen is het beter iets te veel toe te dienen dan te weinig. De eerste keer dat het oor medicijn wordt ingebracht is meestal het pijnlijkst. Na een paar keer zal de ergste pijn weg zijn en kunnen honden het zelfs prettig vinden. U kunt na het toedienen van het oor medicijn de gehoorgang met de hand masseren of uw hond een kauwstaaf of bot geven, want ook kauwbewegingen masseren de gehoorgang. En het is meteen een beloning voor de hond. Omdat veel honden na het zalven of druppelen hun kop willen uitschudden, is het wel verstandig om het behandelen bijvoorbeeld buiten te doen. 

Veel oormedicijnen zijn op basis van antibiotica. Daarom is het belangrijk dat de kuur afgemaakt wordt, ook als de klachten al over zijn, en dat oren nooit zomaar een paar dagen behandeld worden met een antibioticumzalf. Als dit wel regelmatig gebeurt, kunnen de bacteriën resistent (ongevoelig) worden voor het desbetreffende antibioticum in dat medicijn. Het is daarom belangrijk het advies van uw dierenarts bij een oorontsteking van uw hond op te volgen.