Oorontsteking hond

Elke hond schudt zich wel eens lekker uit waarbij ook de oren heen en weer klapperen. Klappert uw hond veel met de oren of krabt met de poten over de oren? Dit is meestal een symptoom van jeuk aan de oren. Een oorontsteking kan de oorzaak zijn.
 

Onderzoek naar oorzaak van krabben

Op de kliniek kunnen we met een otoscoop in de oren kijken om de gehoorgang tot aan het trommelvlies te bekijken. De gehoorgang is een tunnel gevormd door kraakbeen en bekleed met huid. Op de huid leven huidbacteriën en gisten, de normale huidflora. Soms kan door oorsmeer en vocht het milieu in het oor veranderen, waardoor bepaalde bacteriën en gisten de overhand krijgen en er een overgroei ontstaat. De huid gaat zwellen, jeuken en soms zelfs pijn doen. De hond reageert hierop door met de oren te klapperen en te krabben aan de oren.

Met een wattenstaafje kunnen we een monster afnemen uit de oren om onder de microscoop te bekijken. Hieraan kunnen we zien of er een oorontsteking gaande is en of deze door bacteriën, gisten of een combinatie van de twee wordt veroorzaakt. Op deze manier kunnen we de juiste oorzalf voorschrijven voor het probleem. Meestal is dit een oorzalf met een ontstekingsremmer, antibioticum en anti-gistmiddel.

Sommige bacteriën die we in het oor vinden bij een oorontsteking, zijn resistent tegen de gebruikelijk antibiotica. Dit zijn vaak bacteriën die er onder de microscoop als kleine staafjes uitzien. Wanneer we deze bacteriën zien onder de microscoop adviseren we om een bacteriekweek in te sturen naar het lab. Het lab kan specificeren om welke bacterie het gaat en voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is.

Oorontstekingen zijn vaak hardnekkige ontstekingen, maar met de juiste behandeling vrijwel altijd goed te genezen. Sommige honden zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een oorontsteking: onder andere honden met een onderliggende voedsel- of omgevingsallergie, honden die veel zwemmen en honden met lange hangende oren.
 

Oormijt, veelvoorkomend bij pups

Een hond met jeuk aan de oren heeft niet altijd een oorontsteking. In de zomer zien we regelmatig honden die acuut last hebben van de oren en dan een grasaar in de gehoorgang blijken te hebben. Ook oormijt komt wel eens voor, meestal bij jonge pups. Oormijtjes leven in oorsmeer en houden niet van licht: zodra we met het lampje van de otoscoop in het oor schijnen, zien we de mijten lopen als kleine witte stipjes.
 

Evenwichtsproblemen door defect trommelvlies

Heeft uw hond evenwichtsproblemen of loopt hij met een scheve kop? Dan kan het zijn dat het trommelvlies defect is en er een probleem in het midden- of binnenoor speelt. Het trommelvlies is de scheiding tussen de gehoorgang aan de buitenkant en met middenoor in de schedel. Het middenoor is verbonden met het binnenoor waar het evenwichtsorgaan en daarachter de hersenen liggen. Om deze reden adviseren we nooit zomaar een zalf in het oor toe te dienen zonder gecontroleerd te hebben of het trommelvlies intact is. Sommige middelen mogen niet toegediend worden bij een defect trommelvlies omdat dit schade aan het binnenoor en de hersenen kan veroorzaken.

In bovenstaande afbeelding is het linkeroor gezond en het rechteroor ontstoken.


Contact

Krabt uw hond veel aan de oren en vermoedt u dat hier meer achter zit? Neem dan contact met ons op.