Symetrische lupoïde onychodystrofie (SLO)

SLO is een vervelende en pijnlijke aandoening bij honden die we bij Dierenkliniek Kortenoord met enige regelmaat zien.

De honden met SLO hebben vaak klachten van pijn aan de poten, met name bij het lopen, veel likken aan de tenen en soms al zichtbaar loszittende nagels of al nagels die losgelaten hebben.

De aandoening wordt vermoedelijk veroorzaakt door het eigen immuunsysteem van de hond die ontstekingen veroorzaakt in het nagelbed en met name het gedeelte waar de nagel gevormd wordt. (De nagelwortel). Vaak zijn alle nagels betrokken in de ontsteking. 
De ontstekingen geven zwelling en daardoor druk op het nagelbed wat onder de nagel zit. Langs de nagelriem is dan vaak al zwelling en ontstekingsvocht te zien. Het likken aan de poten komt de zwelling en de ontsteking zeker niet ten goede.  Uiteindelijk laten de nagels vaak los en vallen van de teen af. Het nagelbed ligt dan bloot en als de nieuwe nagel gevormd wordt is die vaak misvormd, brokkelig en broos. (Vandaar de naam Onycho=nagel, dystrofie= beschadigd weefsel)

SLO wordt vaker gezien bij bepaalde hondenrassen waarbij er dus gedacht wordt aan een genetische basis, o.a. de Bearded Collie, de Rhodesian Ridgeback en de Rottweilers. 
De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van de klinische symptomen. Daarbij moeten wel andere aandoeningen uitgesloten zijn (bv schimmelinfectie of buitenlandse ziekten zoals leishmania).  De officiele manier om de diagnose te stellen is doormiddel van weefselonderzoek op microscopisch niveau. Hiervoor dient een nagelkootje te worden verwijderd en inclusief nagelbed en nagel ingestuurd te worden. Omdat dit als best ingrijpend gezien wordt, starten we vaak de behandeling op basis van de klinische symptomen en een klinisch onderzoek van de hond.

De behandeling dient vaak per hond te worden ingesteld. Soms laat de aandoening zich gemakkelijk onder controle krijgen met ingestelde therapie en soms zijn aanpassingen of aanvullingen nodig.

Het is in ieder geval zinvol om losse en sterk aangedane nagels onder narcose te verwijderen. De druk onder de nagel geeft de hond nl veel pijn.

Wij adviseren bij gezwollen en ontstoken nagelriemen de pootjes in een desinfecterend voetenbadje schoon te weken. 
De honden krijgen pijnstillende/ontstekingsremmende medicatie.
Indien er met onderzoek bacterieën (en gisten) worden gevonden starten we met een antibioticum.
De stof niacinamide heeft een goede werking tegen de ontsteking van SLO.
Om de heftige ontstekingsreactie van het immuunsysteem tot rust te krijgen wordt er ook wel eens cyclosporine of prednisolon gegeven. (Maar de voor en nadelen zorgvuldig afgewogen).
Om de kwaliteit van de nagels te verbeteren kunnen er ook voedingssupplementen worden gegeven. Belangrijk zijn daarvoor mn de omega 3 vetzuren en de Biotine.

Voor een eventuele homeopatische ondersteuning van de SLO patienten kunt u contact met ons opnemen.
Voor veel honden geldt dat als de ontstekingen van de nagelbedden tot rust zijn gekomen, de honden al erg opknappen. De nagels zullen misschien altijd wat afwijkend kunnen zijn, maar vaak is de pijn dan weg/minder. Sommige honden hebben een recidieve van de klachten of blijven nog lang last hebben van de slechte nagels. 

Mocht u vermoeden dat uw hond SLO heeft, neem dan contact met ons op. Hoe sneller de hond geholpen wordt, hoe sneller het herstel kan plaatsvinden.