Syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing, ook wel ‘de ziekte van Cushing’ genoemd, komt regelmatig voor bij honden. Het syndroom van Cushing wordt vooral gezien bij oudere honden. Honden van alle rassen kunnen het syndroom van Cushing krijgen, hoewel het wel vaker wordt gezien bij kleinere hondenrassen. Enkele rassen hebben een verhoogde kans op het krijgen van dit syndroom.

Het syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door een verhoging van het hormoon cortisol in het bloed. Er zijn twee oorzaken waardoor er een teveel aan cortisol kan worden aangemaakt:
1.    Een goedaardige tumor in de hypofyse, deze is gelegen in de hersenen (85% van de gevallen)
2.    Een kwaadaardige tumor in de bijnier (15% van de gevallen)

Wanneer het syndroom veroorzaakt wordt door een goedaardige tumor in de hersenen is deze vaak goed te behandelen met medicatie.
Verschijnselen. Het syndroom van Cushing kan gepaard gaan met veel verschillende verschijnselen. Echter hoeven niet alle verschijnselen op te treden op het moment dat uw hond leidt aan deze ziekte. De verschijnselen hangen onder andere af van het stadium van de ziekte.

Belangrijke verschijnselen zijn:
-    Veel drinken en veel plassen. Uw hond zal meerdere keren per dag een grote plas doen en u zal de waterbak erg vaak moeten bijvullen. (We spreken van veel drinken als uw hond meer dan 100 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt. Dat komt er op neer dat een hond van 10 kg, 1 liter water per dag mag drinken).
-    Hongerig
-    Dikke buik
-    Veel hijgen
-    Dunne vacht en vachtproblemen

Het stellen van de diagnose doen wij door van drie dagen ochtendurine te verzamelen. Voor de laatste dag krijgt u medicatie mee. Belangrijk is dat deze afname thuis gebeurd zonder stress. Met deze test kunnen wij vaststellen of het inderdaad om het Syndroom van Cushing gaat en kunnen we in een groot deel van de gevallen ook vaststellen om welke vorm het gaat. Echter kan het zijn dat de test geen duidelijkheid geeft over de oorzaak. In dat geval is het belangrijk om een buikecho uit te voeren. Met de buikecho kan er goed naar de bijnieren gekeken worden.

Behandelingen
Tumor hypofyse
Bij een hypofysetumor zijn er twee behandelingen mogelijk, beiden afhankelijk van de grootte van de tumor. Deze kan worden vastgesteld middels het maken van een CT-scan.
Wanneer het een kleine tumor betreft kan er behandeld worden met medicatie. In dit geval starten we met het geven van Vetoryl. Na het starten van de medicatie moeten we nog enkele keren een bloedtest uitvoeren om vast te stellen of de voorgeschreven dosis goed is. Het is belangrijk om regelmatig op controle te blijven komen als uw hond op deze medicatie staat.
Wanneer het een grote tumor betreft zal deze druk uitoefenen in het hoofd en pijn geven bij uw hond. In dit geval is het advies om de hypofyse in zijn geheel te verwijderen. Dit is een zware ingreep en zal worden uitgevoerd door een specialist.

Kwaadaardige tumor bijnier
Wanneer het een kwaadaardige tumor in de bijnier betreft is wordt het aangeraden om deze te verwijderen middels een operatie. Echter kunnen er ook uitzaaiingen optreden. Mocht dit het geval zijn dan kunnen wij uw hond bijstaan door middel van chemotherapie (doorverwijzing naar pagina chemo).

Prognose
De ziekte van Cushing is in een groot deel van de gevallen goed te behandelen mits deze dieren onder strikte controle blijven van de dierenarts. De prognose hangt sterk af van de vorm en de uitgebreidheid van de tumor. Alle dieren zijn anders en kunnen verschillend reageren op de behandeling. Ons team kan u goed begeleiden in de behandeling van het Syndroom van Cushing en zal een persoonlijk en eerlijk advies voor uw huisdier kunnen opstellen.