Kortenoord Cat Friendly

Dierenkliniek Kortenoord heeft voor het 6e jaar het felbegeerde gouden certificaat voor “Cat Friendly Clinic” ontvangen!

 
Dit keurmerk is in het leven geroepen voor katvriendelijke dierenartsenpraktijken en -klinieken. Voor dit keurmerk worden speciale aanpassingen van de wacht- en spreekkamer, de opname, de apparatuur, de materialen en een katvriendelijke benadering gevraagd. Dit alles zodat de katten zo stressvrij mogelijk behandeld kunnen worden.
 
Het “Cat Friendly” keurmerk kent 3 niveaus: brons, zilver en goud. Om een gouden certificaat te behalen, moet er aan alle eisen worden voldaan. In Nederland zijn er nog maar enkele praktijken die een gouden certificaat voor katvriendelijke praktijk hebben. En Kortenoord hoort daar bij!

Met de verbouwing van onze kliniek hielden we er rekening mee dat honden en katten volledig gescheiden van elkaar kunnen blijven. Er is een speciale kattenspreekkamer en een aparte kattenwachtkamer om het dierenartsen bezoek zo prettig mogelijk te maken.

Ook onze nieuwe kattenopname is volledig aangepast om de stress voor de kat zo laag mogelijk te houden. De opname voor honden en katten is daarom gescheiden gehouden. De opnamehokken van de kat zijn van bepaalde afmetingen, waardoor de kat zich prettiger voelt. Ook is er voldoende kattenspeelgoed aanwezig. In de opname hangt Feliway®, dit is een feromonenspray die de stress van de kat vermindert. Er zijn verschillende soorten kattenbak vullingen waar wij gebruik van maken. De kattenopname wordt extra geventileerd, zodat de kat niet teveel stress ervaart van de geur van andere katten.

Al deze maatregelen zorgen ervoor dat katten minder stress ervaren tijdens hun verblijf in de kliniek. Immers, een gestreste kat is slecht te onderzoeken en slechter te behandelen. Bovendien zorgt langdurige stress voor een verminderde immuniteit waardoor herstel ook langer duurt.

Katten zijn bijzondere dieren. Vaak wordt de kat behandeld als een kleine hond. En dat terwijl de kat wat betreft gedrag, lichaamsbouw (o.a. gebit), voeding en ziektes beslist géén hond is. Katten houden niet van veranderingen. Ze worden vaak verkeerd begrepen wat de nodige stress kan opleveren tijdens een dierenartsenbezoek. Bij Kortenoord doen we er alles aan om deze stress bij behandeling te voorkomen. Met geduld en respect voor de kat zorgen we ervoor dat de kat zich op zijn gemak voelt.

Binnen de praktijk is Esther van Dijk de “Cat Advocate”. Zij zorgt ervoor dat de richtlijnen worden toegepast en is het aanspreekpunt voor vragen over katten. Zij wordt geassisteerd door paraveterinair Nyncke.

Dierenkliniek Kortenoord is een ISFM Practice Member