Gebit kat

Er zijn een aantal zaken waaraan u zelf kunt merken dat uw kat last heeft van het gebit, zoals stank uit de bek, bruingele aanslag op tanden en kiezen, gezwollen en rood tandvlees en overmatig “speekselen”. We adviseren in dit geval een afspraak te maken voor professionele reiniging van het gebit van de kat. Ook hierover kunnen wij u meer informatie geven. 
Veel katten krijgen in de loop van hun leven problemen met hun gebit. Meestal gebeurt dit pas als ze volwassen zijn maar soms treden problemen al op tijdens hun jeugd. Gebitsproblemen zijn niet alleen pijnlijk (al merkt u vaak niets aan het gedrag van uw dier) maar kunnen ook gevaar opleveren voor de gezondheid van uw kat.
 

Heeft uw kat last van het gebit?

Als er problemen zijn met het gebit van een kat herken je die doordat de kat uit zijn bek stinkt, aan de bruin/gele aanslag op de tanden en kiezen (elementen), gezwollen en rood tandvlees, verminderde eetlust, ander gedrag met eten, problemen met het sluiten van de bek, afwijkend kauwgedrag of door overmatige speekselvloed. Uit de praktijk blijkt dat heel veel eigenaren dit niet opmerken en pas zien hoe erg het was na de gebitsbehandeling. 

Oorzaken van tandaandoeningen bij de kat

Bij verschillende rassen komen vaker gebitsaandoeningen voor; bij oosterse rassen en de Main Coons worden vaker ontstekingen aan het tandvlees gezien. Voeding kan ook een rol spelen. Blikvoeding en rauw vlees leiden sneller tot tandplak dan droge brokken. Wanneer het gebit niet regelmatig wordt verzorgd, dan kunnen er door de tandplak en tandsteenvorming ook ontstekingen ontstaan met als gevolg verlies van tanden en kiezen. Bij oudere katten worden ook vaker gebitsproblemen gezien.
 

Wat kunt u waarnemen bij gebitsproblemen?

De afwijkende lucht wordt veroorzaakt door tandvleesontsteking (gingivitis). Dit ontstaat vaak door tandplak op tanden en kiezen. Tandplak bestaat uit levende en dode bacteriën en hun stofwisselingsproducten, voedselresten en eiwitten en mineralen uit het speeksel. Wanneer dit niet wordt verwijderd ontstaat er ophoping waardoor tandvlees ontstoken raakt en tandplak langzaam verkalkt tot tandsteen. Dit vormt zich niet alleen op de elementen  boven het tandvlees maar ook eronder. Dit is erg pijnlijk en op den duur kunnen bacteriën ook in het bloed terecht komen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan aan hart, nieren, lever, longen en gewrichten. Gebitsreiniging is dus noodzakelijk!

Er wordt u in dat geval geadviseerd om een afspraak te maken voor professionele gebitsreiniging. Dit houdt in dat, naast het verwijderen van het aanwezige tandsteen en tandplak, alle kiezen en tanden nauwkeurig worden onderzocht. Uw kat ondergaat een uitgebreid klinisch onderzoek van de mondholte, waarbij er met een sonde (aftastinstrument) de gebitselementen worden afgetast en onregelmatigheden worden vastgesteld. Ook wordt met een speciaal instrument de diepte van de tandvleespockets (abnormale ruimte tussen bot- en tandvleesgrens) gemeten. Wanneer deze pockets te diep zijn, betekent dit dat er vanwege langdurig tandvleesontsteking afbraak is van het steunweefsel en eventueel zelfs van het kaakbot. De tanden en kiezen worden met een tandheelkundig röntgenapparaat in beeld gebracht.

Op deze manier wordt er zorgvuldig bekeken welke elementen behouden kunnen worden. Wanneer een element te erg is aangetast zal het getrokken moeten worden. Gelukkig gebeurt dit alles onder algehele anesthesie en zal uw kat hier niets van merken. Tevens krijgt de patiënt van tevoren en aan het begin een pijnstillende injectie toegediend. Het glazuur wordt vervolgens gepolijst om plakaanslag te voorkomen.

Vervolgens wordt er bekeken wat voor extra oorzaken er kunnen zijn voor het ontstaan van gebitsaandoeningen bij uw kat en wat u in de toekomst kunt doen om die te voorkomen. Er spelen namelijk verschillende zaken mee zoals:

  • Eventuele melktanden die zijn blijven staan;
  • Aanleg voor bepaalde gebit aandoeningen;
  • Open mond ademhaling;
  • Soort voeding;
  • Slechte mondhygiëne;
  • Gedrag: eten van ontlasting en andere afval producten;
  • Aandoeningen, zoals suikerziekte, schildklier aandoeningen, chronische nierafwijkingen.

 

Methoden van extractie

Er zijn verschillende methoden om een tand of kies te extraheren. Het kan met een chirurgische methode. Er wordt dan ook kaakbot weggefreesd. Het slijmvlies moet daarna gehecht worden, dit vraagt veel extra zorg en gebruik van apparatuur. Ook de vaardigheid van de tandheelkundig dierenarts is van groot belang.


Beter voorkomen dan genezen

Poetsen

Als het gebit van de kat niet helemaal schoon is, kunt u direct starten met poetsen. Wanneer dit niet van jongs af aan geleerd is zul je dit langzaam moeten opbouwen volgens een stappenplan. Hiervoor zijn speciale gebitsverzorgingsets te koop waarin staat beschreven hoe u dit moet aanpakken. Bijgevoegd zit een speciale tandenborstel en enzymatische tandpasta. Ook is er een informatieboekje over gebitsverzorging van uw kat.

Dieetvoeding

Er zijn veel voedingen op de markt, maar die helpen alleen als de kat kauwt op zijn eten. Veel katten vertonen het “hap-slik-fenomeen” (en kauwen helemaal niet). Grote brokken hebben dus geen effect.

Andere hulpmiddelen

Er zijn poeders of speciale snoepjes die gegeven kunnen worden ( Orozyme), hiervan is ook een vloeistof die door het drinkwater gedaan kan worden. Er komt dan een beschermend laagje op de elementen, waardoor minder snel tandplak op het gebit van uw kat zal komen.

Marèse van Haneghem                         
Tandheelkundig dierenarts

 

Stomatitis en tandresorptie bij de kat

Er zijn specifieke aandoeningen bij het katten gebit die vaak aangetroffen worden bij een bek inspectie.
Lees meer >