Gras eten door de kat

Dat katten gras eten lijkt vreemd gedrag. Omdat de kat ervan gaat braken. Natuurlijk vindt de kat het braken zelf niet zo prettig, maar het opgeluchte gevoel nadien wel.

Waarom eten katten gras?

Katten zijn carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om voedsel van plantaardige oorsprong te verteren. Wanneer katten gras eten gaan ze meestal ook braken kort erna. 
Wilde katten in de natuur vangen muizen en vogels, inclusief pluimen en kleine botjes. Om deze niet-verteerbare delen te elimineren gaan katten gras eten en braken, wat de kat een opgelucht gevoel geeft. Dat katten gras eten is dus volkomen natuurlijk gedrag, ook al leven ze voornamelijk binnen.


Voordelen van gras voor de kat

Naast het feit dat gras ervoor zorgt dat de kat verlost raakt van onverteerbare stoffen, heeft gras nog andere gezondheidsvoordelen:

  • Gras kan helpen bij het opbraken van haarballen. Wanneer een kat zich wast blijven er haren aan de tong kleven die de kat naar binnen slikt. Meestal braakt de kat deze makkelijk uit. Na verloop van tijd gaan deze haren samenklitten in het spijsverteringsstelsel. Soms kan de haarbal verder zakken naar de darmen. Is de haarbal te groot, dan kan dit een gevaarlijke verstopping veroorzaken. Om dit te voorkomen eten katten gras (om het braken te vergemakkelijken).
  • Gras bevat veel vezels. Vezels hebben tal van voordelen voor de gezondheid. Zo kunnen zij constipatie en diarree helpen voorkomen.

 

Opgelet met gras van buiten

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van het eten van gras, is voorzichtigheid geboden met buitengras. Gras is vaak behandeld met pesticiden en andere chemische stoffen. Harige grassoorten kunnen in de keel blijven steken en daarna de neusholte inkruipen. De kat probeert de grasspriet uit te niezen of te braken, maar dit lukt meestal niet. Hoe langer de grasspriet vast zit, des te steviger zal deze vast gaan zitten en ontstekingen veroorzaken. De grasspriet zal dan onder algehele narcose verwijderd moeten worden (zie “risico’s van gras eten door de  kat”).