Kattenvlooien

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo. 


Welke soorten zijn er?

Bij onze huisdieren komen twee soorten vlooien voor:
De hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). Vreemd genoeg is de kattenvlo ook bij de hond de meest voorkomende vlo.


Hoe loopt de cyclus van de vlo?

Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht van de kat. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten de kat. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, tussen de plinten, enzovoort.


Waarom vlooien bestrijden bij katten?

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw kat te bestrijden. Een vlooienbeet kan veel jeuk veroorzaken. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaat krabben en bijten. Sommige katten zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt (vlooien allergie). Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. Eén beet per week is dan al voldoende om dit proces in stand te houden. Daarnaast kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Dus alle reden om vlooien te bestrijden en te voorkomen dat uw kat besmet raakt.
Voor de bestrijding van de vlo is het belangrijk dat er regelmatig en goed doordacht behandeld wordt, soms met verschillende producten. We moeten een onderscheid maken tussen het preventief aanpakken van de vlooien en de bestrijding van een vlooienbesmetting. 

Preventieve bestrijding bij katten

We moeten voorkomen dat de toevallig opgedane vlo zich bij uw kat kan vermenigvuldigen. De volwassen vlo heeft namelijk maar een levensduur van 2 tot 4 weken, zodat met name de snelle voortplanting de problemen veroorzaakt. Het doorbreken van de levenscyclus kan tegenwoordig op eenvoudige wijze door eens in de maand een pipet in de vacht van de kat aan te brengen.
Er zijn ook tabletten die maandelijks ingenomen moeten worden en deze zorgen dat, naast het doden van de vlo, de vlooieneitjes niet uitkomen. Echter werken deze tabletten niet tegen teken. Daarom adviseren wij dan een combinatie van verschillende producten.
 

Bestrijding van een vlooien-infectie bij de kat

Bij een vlooienplaag kan het beste gebruik worden gemaakt van anti-vlooienmiddelen. Ongeveer 5% is volwassen vlo en de overige 95% bestaat uit eitjes, poppen en larven, deze zitten dan in uw huis. Bij de behandeling van de omgeving dient bij voorkeur de levenscyclus van de vlo zoveel mogelijk doorbroken te worden.
Bij een vlooienplaag in huis kunnen middelen gebruikt worden om te zorgen dat de vlooieneitjes niet uitkomen. 
In combinatie hiermee kunt u een spray voor het huis gebruiken, die naast de vlooien ook de larven doodt. De poppen (die één jaar kunnen overleven!) kunnen door geen enkel middel aangepakt worden, deze moeten eerst uitkomen en dan zijn ze te bestrijden. Dit laatste betekent dat u bij een vlooienprobleem er nooit in één keer vanaf bent. Dagelijks stofzuigen is hierbij ook van groot belang! 
De wijze van vlooienbestrijding en de middelen die u hierbij inzet zijn afhankelijk van allerlei omstandigheden zoals: de mate van besmetting, het aantal en de soort huisdieren, de specifieke woonomstandigheden, enz.

Vlooienkam

Het is natuurlijk ook goed om mechanisch de vlooien te verwijderen. Door middel van het kammen met een goede vlooienkam kunnen de volwassen vlooien gevangen worden. Gebruik hiervoor een ijzeren vlooienkam, plastic vlooienkammen werken niet goed.

Twijfelt u over welk vlooienmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.