Ontwormen kat

Bij een kitten start u al met ontwormen op 4, 6 en 8 weken leeftijd. Vervolgens ontwormt u wanneer uw kitten 4, 6 en 8 maanden oud is. Daarna 4 x per jaar. Katten die buitenkomen, of als er kleine kinderen of mensen met een verminderde weerstand regelmatig contact hebben met de kat, dient minimaal 4 x per jaar ontwormd te worden. Op www.ontwormen.nu kunt u informatie op maat (voor uw gezinssituatie) over ontwormen vinden.

 

Wormen

Onze katten zijn vaak besmet met wormen, dit zijn meestal spoelwormen en lintwormen. Ook zweep- en haakworminfecties komen voor. Het meest gekregen antwoord op de vraag of de kat regelmatig wordt ontwormd is: “mijn kat heeft geen wormen, ik zie nooit wormen in de ontlasting”. 

De kat kan ziek worden van deze wormen, maar wij kunnen zelf ook besmet worden met de larven van de spoelworm die katten bij zich dragen. Vooral voor kinderen kan een spoelworminfectie nadelige gevolgen hebben. De larven kunnen zelfs blindheid bij kinderen veroorzaken! Omdat wij in nauw contact leven met onze katten is het dus belangrijk dat we ze regelmatig ontwormen.

Spoelworm bij katten

De spoelworm wordt overgebracht via de wormeitjes in de ontlasting van de huisdieren en wordt ook via de moeder rechtstreeks op de kittens overgedragen. Hierdoor zijn bijna alle jonge katten in meer of mindere mate met spoelwormen besmet.
Of een kat spoelwormen bij zich heeft is niet altijd aan de buitenkant te zien. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting (of braaksel) te vinden. Deze worm ziet er uit als een stukje spaghetti van 5-10 cm met dunne uiteinden. Vaak is ontlastingsonderzoek nodig om onder de microscoop de wormeieren op te sporen.

Lintworm bij katten

Lintwormen verraden zich snel: als uw huisdier een lintworminfectie heeft kunt u vaak kleine witte stukjes ter grootte van een rijstkorrel rondom de anus of in de ontlasting zien. Een lintworm-besmetting treedt op via een tussengastheer: de vlo!
Een vlo kan een lintworm in zich hebben; uw kat kan tijdens het reinigen van de vacht een vlo opeten (dood of levend) en zo besmet worden. Bij de bestrijding van lintwormen is het dus tevens belangrijk de vlooien goed onder handen te nemen.                                      
 
DUS: regelmatig ontwormen van uw huisdieren is van groot belang voor de gezondheid van mens en dier!!

Ontwormingsschema
Kitten: 4, 6 en 8 weken / 4, 6 en 8 maanden/ daarna  4 x per jaar
Volwassen kat: 4 x per jaar

 

 

Wormkuur is verkrijgbaar als tablet die u de kat kunt geven of in druppels die u in de nek van de kat moet druppelen.

Twijfelt u over welk ontwormingsmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.