Overgewicht

Veel katten lijden aan overgewicht. Het is een ernstig probleem dat ervoor zorgt dat de betreffende katten veel minder actief en speels zijn, maar ook lichamelijke klachten ontwikkelen. Zelfs katten die slechts 20% te zwaar zijn, lopen al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziektes. 

Wanneer is er sprake van overgewicht

Er is sprake van overgewicht, of te dik zijn, indien een kat 20% of meer boven zijn of haar streefgewicht zit. Bijvoorbeeld een kat van 7 kg met een optimaal gewicht van 5kg heeft een overgewicht van 40%. Met behulp van de zogenaamde lichaamsscore wordt bepaald of een kat overgewicht heeft. Kijk op het plaatje hieronder. Een lichaamsscore van 4-5 is een kat met een optimaal gewicht. Bij 6 tot en met 9 is er sprake van overgewicht.

Hoe komt een kat aan overgewicht?

Ook bij katten ontstaat overgewicht geleidelijk aan. Wat we vaak wel zien is dat overgewicht vaker voorkomt bij katten die met name binnen leven. Zij hebben vaak toch een mindere hoeveelheid lichaamsbeweging dan de katten die buiten komen, deze jagen nog wel eens achter vogels of muisjes aan.
Ook geven we vaak de kat 's morgens een bak vol eten. Dit staat er dan de hele dag en wordt bijgevuld wanneer het leeg is, de kat eet dus de hele dag door. Ook dit geeft vaak gewichtsproblemen.

Mogelijke gevolgen van overgewicht

De volgende problemen en ziektes kunnen zich voordoen bij een kat met overgewicht.
- sneller moe, minder uithoudingsvermogen;
- gewrichtsproblemen;
- hart- en vaatziektes;  
- suikerziekte.
Dit zijn ernstige aandoeningen die zowel de kwaliteit van leven als de levensduur van uw huisdier kunnen beperken.

Afvalprogramma: Slim fit

In samenwerking met Royal Canin bieden wij uw kat een afvalprogramma aan. We wegen uw kat en bepalen het optimale gewicht. 
Uw kat krijgt vervolgens een speciaal afvaldieet, Satiety brokken. U ontvangt als nieuwe gebruiker bij aanschaf van een Satiety zak voor de kat 50% korting op de eerste zak voer. 
We geven advies over de optimale hoeveelheid voer die uw kat mag krijgen. Als vuistregel nemen we ongeveer 0.5% tot 1% per week van het huidige gewicht dat uw kat zal gaan afvallen.
Voor de kat is de belangrijkste verandering eigenlijk de voeding verdelen over meerdere keren per dag.
In plaats van 1x 's morgens de bak vullen, liever 3-4x per dag een kleine portie geven. Daarnaast kun je met de kat uitstekend jaagspelletjes spelen in huis.

Wilt u meer weten over het gewicht van uw kat? Meldt u dan aan via deze link...
Wij staan graag voor u klaar om u meer informatie te geven.