Overgewicht kat

Overgewicht. Een bekend probleem binnen de kliniek. Veel katten lijden aan overgewicht. Het is een ernstig probleem dat ervoor zorgt dat de betreffende katten veel minder actief en speels zijn, maar ook lichamelijke klachten ontwikkelen. Zelfs katten die slechts 20% te zwaar zijn, lopen al een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziektes. 
Naar schatting is 35% van die dieren te zwaar en dit percentage blijft maar stijgen. Overgewicht bij dieren brengt net als bij mensen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hond met een gezond gewicht leeft gemiddeld 2 jaar langer dan zijn soortgenoot met overgewicht.

 

Oorzaken overgewicht

Overgewicht ontstaat wanneer de balans tussen eten en bewegen verstoord raakt. Te veel eten en te weinig beweging zorgen op termijn voor overgewicht. Een dier dat te weinig beweegt houdt energie over , dit wordt opgeslagen als reserve en als dit keer op keer gebeurt dan wordt het dier te dik.

-          Het dier krijgt te veel (energierijke) voer.

-          Er worden te veel tussendoortjes gegeven.

-          Te weinig beweging, het dier krijgt meer energie dan het verbruikt.

-          Leeftijd is een belangrijke factor, oudere dieren verbruiken minder energie.

-          Castratie / sterilisatie zorgt ervoor dat een dier minder energie verbruikt, daar dient de voeding op aangepast te worden.

-          Medische oorzaken als bijvoorbeeld een traag werkende schildklier. Dit is uit te sluiten door het doen van bloedonderzoek als daar aanleiding voor is.

 

Hoe herkent u overgewicht bij uw kat?

Een belangrijk signaal is dat uw dier minder wil bewegen, sneller moe is tijdens het wandelen of spelen en daarbij kan gaan hijgen of kortademig wordt.

Ook kijken we naar het postuur:

-          Taille zijn minder goed zichtbaar

-          Ribben zijn minder goed te voelen

-          De buik is rond

Om te bepalen of dieren overgewicht hebben kijken we naar de volgende indexen.  Dit is een richtlijn, er is namelijk veel verschil tussen de verschillende rassen.

 

 

De gevolgen van overgewicht

Overgewicht ontstaat geleidelijk waardoor een aantal gevolgen van gewichtstoename niet direct opgemerkt worden. Gedragsveranderingen worden bijvoorbeeld toegeschreven aan leeftijd of er wordt gedacht dat het gewoon bij het dier hoort. Echter merken wij dat wanneer deze dieren gewicht verliezen, zij vaak meer energie hebben en horen wij van eigenaren dat ze jaren jonger lijken. Het is dus echt aan te raden om uw dier af te laten vallen.

Gedragsveranderingen bij overgewicht:

-          Luiheid

-          Slechte conditie

-          Moeilijk lopen

-          Verminderde hittetolerantie
 

Lichamelijke gevolgen van overgewicht:

-          Sterke overbelasting van de gewrichten waardoor gewrichtsproblemen kunnen ontstaan.

-          Verhoogde kans op hart en vaatziekten.

-          Groter risico op het ontstaan van suikerziekte.

-          Vachtproblemen: een te dikke kat kan zich niet overal goed wassen.

-          Verhoogde kans op oververhitting bij warm weer of inspanning.

-          Verhoogd risico bij narcose.

 

Afvallen

Een gezond gewicht is belangrijk voor een gezond en gelukkig leven en daarom is het goed om dieren met overgewicht verantwoord gewicht te laten verliezen.

Wij kunnen samen met u een persoonlijk plan maken om uw dier weer op een gezond gewicht te krijgen.  Wij werken daarin samen met dieetvoeders, ons doel zal zijn om uw dier zo’n 1 tot 2 % van zijn huidige gewicht per week te laten verliezen. Tijdens het consult bespreken we het geven van tussendoortjes en ook de beweging komt aan bod. Om de voortgang bij te houden plannen we om de paar weken een afspraak in. 

Wilt u samen werken aan een gezond gewicht voor uw kat?  Dan kunt u contact opnemen met de kliniek.