Stress om met uw kat naar de dierenarts te gaan?

U bent niet de enige! 

Een kat is geen kleine hond. Hij laat zich niet commanderen en heeft zo z'n eigen gebruiksaanwijzing. 
Dat maakt een ritje naar de dierenarts voor veel eigenaren een heuse uitdaging. Als hij het mandje ziet, laat hij zich niet meer vangen. Als dat dan toch gelukt is, krijgt u 'm niet in dat mandje. Hij verzet zich met al zijn nagels tegelijk. Als het dan eindelijk gelukt is en hij zit in zijn mandje, dan miauwt hij de hele weg naar de praktijk en op de tafel bij de dierenarts is hij met geen mogelijkheid meer uit dat mandje te krijgen. Herkenbaar?

 

Laat de kat wennen aan het reismandje

Veel mensen bewaren het kattenmandje op zolder of in de schuur en halen het naar binnen als de kat naar de dierenarts moet. Het mandje ruikt vreemd en de kat blijft er uit de buurt. Geef het mandje een vaste, zichtbare plek in huis. Leg er een lekker dekentje in en geef de kat af en toe iets lekkers in het mandje. Als hij er dan ontspannen in zit, oefen dan met af en toe even het deurtje dicht doen. Als hij daar niet meer van schrikt, loop dan met de kat in het mandje af en toe door de kamer. De kat went zo aan het mandje en associeert het mandje met een fijne plek (in plaats van: met een gang naar de dierenarts).

De wachtkamer is voor een kat erg spannend. Er zijn vaak honden aanwezig die blaffen of nieuwsgierig hun neus tegen het deurtje duwen. 
Katten voelen zich veiliger als ze hoog zitten. Dan kan niemand ze aanvallen of besnuffelen. Daarom hebben we in de wachtkamer een verhoging staan waarop u uw kattenmandje kunt neerzetten. Het zijn kasten met daarin ruimte om de hokjes in te zetten, zodat ze afgeschermd staan van andere dieren. Het mandje afdekken met een handdoek kan ook veel stress besparen voor uw kat.

Ook in de spreekkamer zijn er allerlei extra maatregelen genomen om het dierenartsen bezoek zo prettig mogelijk te maken.
Al deze maatregelen zorgen ervoor dat katten minder stress ervaren tijdens hun verblijf in de kliniek. Immers een gestreste kat is slecht te onderzoeken, en slechter te behandelen dan een ontspannen kat. Bovendien zorgt langdurige stress voor een verminderde immuniteit waardoor herstel ook langer duurt.

Katten zijn bijzondere dieren. Vaak wordt de kat behandeld als een kleine hond. En dat terwijl de kat wat betreft gedrag, lichaamsbouw (o.a. gebit), voeding en ziektes beslist géén hond is. Katten houden niet van veranderingen. Ze worden vaak verkeerd begrepen, wat de nodige stress kan opleveren tijdens een dierenartsenbezoek. Bij Kortenoord doen we er alles aan om deze stress bij behandeling te voorkomen. Met geduld en respect voor de kat zorgen we ervoor dat de kat zich op zijn gemak voelt. 
 
Wij helpen u graag om de reis met uw kat naar de dierenarts zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vraag ons gerust om tips. Bel ons als het niet lukt en bespreek uw vragen over het vervoer van uw kat gerust met de dierenarts of de assistente. 
Hoe minder stress, hoe prettiger de behandeling. Goed voor uw kat, voor u en voor ons!