Teek bij kat

Onze zomers worden warmer en daardoor kunnen teken uit zuidelijke landen hier makkelijker overleven. Teken komen tegenwoordig het hele jaar voor, dus zowel in de zomer als in de winter. Het is van groot belang om te zorgen dat uw kat teken vrij is. Dat is de enige manier om te voorkomen dat uw kat levensbedreigende ziekten van teken krijgt.

Iedereen heeft wel eens een teek gezien en inmiddels is duidelijk dat ze lang niet zo onschuldig zijn als we lange tijd gedacht hebben. Behalve vervelende ontstekingen op de bijtplaats, vaak nog gevolgd door een nare likplek door de kat zelf, zijn er inmiddels een flink aantal ziekten bekend die door de teek op zijn 'gastheer' worden overgebracht.

De bekendste ziekte is de Ziekte van Lyme. Bij katten komt de ziekte van Lyme niet voor.  De borrelia bacteriën kunnen soms wel in het bloed aangetoond worden, maar katten worden er niet ziek van. Borrelia-bacterie, de verwekker van de Ziekte van Lyme bij mensen. De Borrelia-bacterie zit in Nederland in het speeksel van ongeveer 20% van de teken. Het gevaar is dat uw kat een besmette teek mee neemt naar huis en dat de teek op een gezinslid gaat zitten met alle gevolgen van dien.

Andere door teken overgedragen ziekten zijn zeldzamer. Het gaat dan om Babesiosis en Ehrlichiose. Beide ziekten komen in Nederland inmiddels ook voor, de dragende teken zijn meegebracht uit zuidelijke vakantiegebieden. Voor de kat is Effipro het geregistreerde middel dat werkzaam is tegen teken. 

Twijfelt u over welk vlooienmiddel het beste is voor uw kat, neem dan contact op met onze kliniek. Wij kunnen u een goed advies op maat geven.