Vaccinaties bij de kat

Uw kitten moet beschermd worden tegen een aantal besmettelijke ziekten. Het vaccineren van uw kat is enorm belangrijk, aangezien jonge katten hun weerstand nog moeten opbouwen dient het inentingsschema strikt gevolgd te worden.

Het schema voor vaccinatie van uw kat ziet er als volgt uit:

  • Op 9 weken leeftijd: Kattenziekte en niesziekte
  • Op 12 weken leeftijd: Kattenziekte en niesziekte


Hiermee heeft de kat voor het eerste jaar, voldoende antilichamen opgebouwd. Ook katten die niet buiten komen kunnen niesziekte of kattenziekte oplopen. Het is dus verstandig om die ook te vaccineren. Er is bijvoorbeeld een uitbraak van kattenziekte geweest in een asiel, waarbij veel (niet gevaccineerde) katten in de omgeving zijn overleden. Door middel van inenten kan dit worden voorkomen.

De volwassen kat dient ieder jaar opnieuw gevaccineerd te worden. Wij sturen u een herinneringskaartje.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een vaccicheck "titerbepaling". Dit is een sneltest om te bepalen of er voldoende antistoffen zijn opgebouwd tegen katten- en nies ziekte. De hoeveelheid antistoffen is bepalend voor de afweer van uw kat. Er wordt bloed afgenomen van de kat. Als de test een bepaalde uitslag laat zien dan is vaccinaties gedurende drie jaar niet nodig. De kat wordt alleen ingeënt tegen ziekten waartegen de bescherming onvoldoende is. De test is betrouwbaar en goed en de uitslag kunt u dezelfde dag verwachten. Heeft u vragen over deze check neemt u dan contact op met de kliniek. Onze medewerkers staan u graag te woord voor een stuk advies.

Als er plannen zijn om de kat mee te nemen naar het buitenland is de rabiësvaccinatie en een identificatie-chip verplicht. De vaccinatie van uw kat dient een maand van te voren gegeven te worden. Sommige landen stellen extra eisen dus neem tijdig contact met ons op.

Kosten vaccinatie kat

De kosten van de vaccinatie lopen uiteen. In ons tarieven schema ziet u de prijzen. Bij elke vaccinatie bekijkt de dierenarts gelijk even de algehel conditie van uw huisdier.