Voeding kat

De invloed van voeding op de gezondheid van uw kat is groot. Een kitten moet groeien en daarvoor is een uitgebalanceerde voeding essentieel. Katten zijn carnivoren en hebben dus vlees nodig om van te leven, ze kunnen bepaalde aminozuren niet zelf maken, daarom kan een kat niet als vegatariër door het leven gaan.

Eiwitten, vetten en koolhydraten, maar ook vitaminen en mineralen zoals calcium dienen in de juiste verhoudingen aanwezig te zijn. Gelukkig zijn er heel veel goede voeders verkrijgbaar voor katten. Alle topmerken hebben grondig wetenschappelijk onderzoek gedaan om tot de beste samenstelling van kattenvoer te komen. In brokjes zitten alle voedingsstoffen, het is dus niet nodig om blikvoeding te geven, maar het mag wel.

Het kitten moet nog groeien en daar houden we ook in de voeding rekening mee. Vanaf drie of vier weken leeftijd gaat het kleine katje vast voedsel eten.

Hoe lang In de leeftijd van 4 weken tot 10 maanden vindt de lengte (hoogte) groei plaats, dit is de periode dat er kittenvoeding gegeven dient te worden.

Hoe vaak Tot 12 weken leeftijd wordt 4 maaltijden per dag gegeven. Dit kunt u daarna afbouwen tot 3 en vanaf 6 maanden zelfs tot 2 maaltijden per dag. Sommige katten weten precies hoeveel voeding ze nodig hebben, ze eten naar energiebehoefte. Voor een kat die niet alles direct opeet, kunnen er de hele dag brokjes ter beschikking staan.

Hoe veel De hoeveelheid die gegeven moet worden is per voer en per kitten verschillend. Kijk naar het uiterlijk van de kat om te bepalen of hij of zij genoeg eten krijgt. Een kat hoort een taille te hebben en de ribben moet je goed kunnen voelen.

Extra's Beloningen, kattensnoepjes zijn lekker en mogen gewoon bijgegeven worden. Houdt daarbij rekening dat het om snoepjes gaat, dus beschouw het echt als extra.

Drinken Voor de kat moet altijd vers water ter beschikking staan. Van melk kunnen katten diarree krijgen. Kattenmelk mag wel gegeven worden, hier zit minder lactose in.

Zou u graag voedingsadvies op maat willen? Onze paraveterinair Marlieke en onze dierenartsen helpen u daar graag bij d.m.v. onze ?Feedwise tool. Klik hier om verder te lezen>