Ziektes en aandoeningen bij katten

In onderstaande lijst vind u meer informatie over verschillende ziektes en aandoeningen bij katten. Omdat er veel verschillende soorten ziektes en aandoeningen voorkomen, zal deze lijst nooit een uitputtende lijst worden.

Heeft u vragen of twijfelt u of een bezoek aan de dierenarts met uw kat noodzakelijk is, dan adviseren we u gebruik te maken van het telefonisch spreekuur.

Grasspriet in de keel van de kat

Waarom bij katten een grasspriet in de neus of keel blijft vast zitten is niet precies bekend. Het meest waarschijnlijk lijkt dat de kat een lange spriet maar gedeeltelijk doorslikt, waarna
Lees meer >

Aandoeningen blaas en plasbuis

F.L.U.T.D. is de afkorting van Feline Lower Urinary Tract Disease, of terwijl “aandoeningen aan de blaas en plasbuis bij katten”.
Lees meer >

Oorproblemen bij de kat

De oorschelp is bij bijna alle kattenrassen rechtopstaand. De gehoorgang bij katten is bekleed met haarloze huid en bestaat uit een verticaal -en een horizontaal gedeelte.
Lees meer >

Lelievergiftiging kat

Katten zijn kieskeurige eters en vergiftigingen komen daarom bij katten minder vaak voor dan bij honden.
Lees meer >

Hoge bloeddruk bij katten

Hoge bloeddruk komt bij katten regelmatig voor. We noemen hoge bloeddruk ook wel hypertensie.
Lees meer >

Problemen met de lever bij de kat

De lever bij mens en dier is een heel belangrijk orgaan en heeft veel verschillende functies. De lever bestaat uit leverweefsel en een systeem van afvoergangetjes van de gal, de zogenaamde galwegen.
Lees meer >

Lymfoom - kanker bij katten

Lymfoom is de meest voorkomende kankersoort bij de kat. Het is een verzamelnaam voor kanker van de lymfocyten (een vorm van witte bloedcellen)
Lees meer >

Artrose bij de kat

Artrose wordt vaak niet opgemerkt bij katten. Doe de test om te kijken of uw kat artrose heeft.
Lees meer >

Longworm bij katten

Katten hebben regelmatig last van luchtwegproblemen. Vaak zijn het voorste luchtwegklachten tgv bijvoorbeeld niesziekte, maar ook hebben katten nog wel eens bronchitis of longproblemen.
Lees meer >

Eikenprocessierups gevaarlijk

Deze rups kan zwelling veroorzaken in de bek van de kat.
Lees meer >

Patella Luxatie (losse knieschijf) bij kat

Patella luxatie is een aandoening in de knie van een kat die zonder behandeling kan verergeren. Er zijn meerdere behandelmogelijkheden om de knieschijf terug op zijn plaats te krijgen.
Lees meer >

Eosinofiele zweer bij de kat

Met enige regelmaat komen er katten op het spreekuur met een verandering aan de lip of in de bek. Ze kunnen meer gaan likken, maar zijn er niet ziek van.
Lees meer >

Suikerziekte bij de kat

Bij suikerziekte (Diabetes Mellitus) maakt de kat te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker kan worden opgenomen in de lichaamscellen.
Lees meer >

Fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren

Fibroadenomateuze hyperplasie (vertaling; bindweefsel-en klierzwelling) is een lastige naam voor een aandoening die ook wel het “Dolly Parton syndroom” wordt genoemd. Het betreft een goedaardige, maar vervelende zwelling van één of meerdere van de melkklieren.
Lees meer >

Abces kat

Bijtwonden en abcessen zijn een vaak geziene aandoening bij katten die bij de dierenarts komen. Het betreft meestal buitenkatten.
Lees meer >

Tritrichomonas / Darmparasiet kat

Tritrichomonas foetus is een besmettelijke eencellige, darmparasiet die zich graag nestelt in met name de dikke darm van katten.
Lees meer >

Schildklierproblemen kat

De schildklier is een orgaan welke zich bevindt langs de hals. Het orgaan is verantwoordelijk voor de productie van een hormoon dat ervoor zorgt dat er energie wordt gemaakt uit voeding. (de stofwisseling).
Lees meer >

Malocclusie kat

Malocclusie is een afwijking van het gebit, waarbij tanden, kiezen en/of kaken niet goed in de bek staan of niet goed op elkaar aansluiten (mal=slecht, occlusie=sluiten).
Lees meer >

Feline Neonatale Isoerythrolyse bij Kittens

Bij kittens komt een aandoening voor die feline neonatale isoerythrolyse heet. Dit betekent letterlijk; afbraak van rode bloedcellen bij pasgeboren kittens.
Lees meer >

Osteoartritis bij de kat

Osteoartritis, ook wel degeneratieve gewrichtsaandoening, of eenvoudiger “artrose” genoemd, is een aandoening aan de gewrichten
Lees meer >