Atrose bij de kat

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Er wordt veel in stilte geleden door katten. Eén van de aandoeningen die veel voorkomt bij katten is artrose. Artrose bij katten wordt vaak niet opgemerkt. De kat doet gewoon alsof er niks aan de hand is, terwijl hij chronische pijn heeft. Lange tijd zijn alle dierenartsen in de veronderstelling geweest dat artrose bij katten nauwelijks voorkwam. Inmiddels weten we beter. Het is gebleken dat er minimaal 26% tot maximaal 90% van alle katten ouder dan 6 jaar aanwijzingen hebben voor artrose. Als er gekeken wordt naar een katten populatie van 14 jaar en ouder dan blijkt dat 82% van de katten aanwijzingen heeft dat hij lijdt aan artrose.

Wat is artrose?

De samenstelling van het kraakbeen in een gewricht kan door een aantal oorzaken veranderen. Deze oorzaken kunnen bijvoorbeeld door overbelasting, beschadiging of slijtage of door ouderdom ontstaan. Het kraakbeen tussen twee botdelen fungeert als stootkussen en is veerkrachtig, hierdoor schuren de botdelen niet tegen elkaar aan. Als het kraakbeen meer wordt afgebroken dan wordt aangemaakt spreken we van artrose. Artrose komt het meest voor in de rug, knie, heup, schouder en elleboog van de kat maar het kan ik elk gewricht voorkomen. Helaas verergert artrose altijd en wordt het niet minder. We kunnen gelukkig op een aantal manieren zorgen dat de vorming van artrose minder snel gaat en dat de kat weer kan wandelen zonder pijn!

Symptomen bij uw kat

Opvallend voor katten met artrose zijn de gedragsveranderingen. Waarbij het vooral opvalt dat katten vaak minder actief zijn en minder goed kunnen springen dan vroeger. Hij gebruikt zijn krabpaal anders en gaat soms minder graag de trap op.  

De kat met artrose wordt in de loop van de tijd steeds rustiger, blijft vaker in de mand of op de vensterbank, springt minder en speelt niet zo veel meer. Kwam hij vroeger graag op het aanrecht, nu niet meer. Buitenkatten blijven soms opeens liever binnen. Andere symptomen zijn minder goede vachtverzorging, naast de bak plassen, minder aardig naar andere katten en de eigenaar.
 
Al deze symptomen zien we ook vaak bij een kat op leeftijd. Het is dan ook voor een eigenaar moeilijk om vast te stellen dat hun kat pijn heeft. 

Behandelen

Artrose is niet te genezen, maar er is gelukkig veel te doen met pijnbestrijding. Ook al heeft pijnbestrijding bij sommige eigenaren een slechte naam wegens mogelijke bijwerkingen, het wordt toch vaak geadviseerd. Het gaat hier om de kwaliteit van leven van de kat, dus moet er een gedegen afweging gemaakt worden tussen pijn en bijwerkingen van de medicatie.

Pijnstilling

Voor welke therapie moet worden gekozen, hangt af van de mate waarin een kat last heeft van de artrose. De pijnstillers die worden gebruikt zijn vaak NSAID’s. Deze kunnen langdurig worden gebruikt. Echter als het niet echt nodig is dan geven we liever geen pijnstillers en als het toch nodig is dan in een zo laag mogelijke dosering (om eventuele maag- en darmproblemen te voorkomen). We hebben diverse soorten pijnstillers met verschillende werkingsmechanismen. Samen met de eigenaar zoeken we naar de pijnstiller waar de kat het beste op reageert.

Voeding

Naast reguliere pijnstilling is er speciale voeding voor katten met artrose (Mobility van Royal Canin, Hills J/D). 

Voedingssupplementen

Er zijn ook allerlei voedingssupplementen bijvoorbeeld Cat oils en Cat flex.

Homeopathisch

Homeopatisch kunnen Calciumfluratum D12 en Bryonia D12 ingezet worden.

Maatregelen

Laat uw oudere kat regelmatig controleren bij de dierenarts. Wees er bedacht op dat uw kat mogelijk artrose heeft. Wees daarom alert op gedragsveranderingen bij uw oudere kat. Doe bij twijfel de artrose-test. Denk niet dat het wel meevalt met de pijn. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus laat uw kat behandelen. Pas uw huis aan en denk bijvoorbeeld aan opstapjes zodat de kat weer op de bank kan klimmen. Zet voer- en drinkbakjes op een kleinere verhoging zodat de kat niet door de poten hoeft te zakken.

Artrose test

Heeft uw kat mogelijk last van artrose? Doe bij twijfel de artrose-test. De test bestaat uit 17 vragen over het gedrag van uw kat. U krijgt gelijk advies van de Atrosepoli per mail.