Lelievergiftiging kat

Katten zijn kieskeurige eters en vergiftigingen komen daarom bij katten minder vaak voor dan bij honden.
Vergiftigingen bij katten treden bijvoorbeeld op als ze een prooi hebben gegeten die is vergiftigd (met bv muizengif) of ze kunnen vergiftigingen oplopen bij bepaalde stoffen die ze in hun vacht krij-gen en daarna oplikken. De stofwisseling bij de kat heeft vaak meer moeite om gifstoffen af te breken dan andere diersoorten en daarom bereiken ze sneller een toxische dosering.

Wat niet bij iedere katteneigenaar bekend is , is dat lelies voor kat-ten giftig zijn. Lelies (genus Lilium en genus Hemerocallus) komen vaak voor in boeketten, maar ook in de tuin als bollen. Alle delen van de lelie zijn giftig voor de kat; de meeldraden met het stuif-meel, de bladeren, de stengel, de bol en zelfs het water in de vaas waar de bloemen in staan. 
Het stuifmeel van de lelies is een poeder dat gemakkelijk op de vacht van de kat terecht komt en wat de kat vervolgens tijdens zijn poetsbeurt oplikt. De inname van een kleine hoeveelheid van bv het stuifmeel kan leiden tot acuut nierfalen wat potentieel dodelijk kan zijn. 

Het is heel belangrijk om bij (mogelijke) inname snel te handelen en een dierenarts te raadplegen.
De eerste verschijnselen treden vaak op binnen 6-12 uur. Binnen 12 uur kan zich al acuut nierfalen ontwikkelen. De symptomen zijn sloomheid, braken, en vervolgens gebrek aan eetlust en uitdroging.
Soms treden neurologische verschijnselen op zoals een wankele gang of toevallen.
Het eerste wat men kan doen is het stuifmeel zoveel mogelijk van de vacht wassen om verdere inname te voorkomen.
Indien de inname kort geleden is kan de dierenarts de kat nog pro-beren te laten braken om de plantendelen uit te braken.
Als het al enkele uren geleden is zal de kat opgenomen moeten worden voor een vocht infuus en ondersteunende zorg.
Of de kat het nierfalen overleeft is afhankelijk van de hoeveelheid van de lelie die is ingenomen en de snelheid waarmee de behan-deling wordt gestart.

Geeft u graag een bosje bloemen cadeau aan een ander of aan uzelf, kies dan niet voor lelies als het boeket bij een kat in de buurt kom te staan.

Esther van Dijk, catfriendly dierenarts Dierenkliniek Kortenoord