Suikerziekte bij de kat

Wat is suikerziekte

Bij suikerziekte (Diabetes Mellitus) maakt de kat te weinig van het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat suiker kan worden opgenomen in de lichaamscellen. Bij suikerziekte komt suiker dus niet in de cellen terecht, maar blijft in het bloed zitten. Hierdoor krijgen de cellen geen brandstof en wordt het vocht uit de cellen gezogen. De suiker en het vocht worden vervolgens uitgeplast. 

Symptomen van suikerziekte bij de kat

- Veel drinken en veel plassen
- Meer eetlust, maar dunner worden
- Meer slapen
- Houden zich minder schoon en als gevolg hiervan ontstaat er een dichte en pluizige vacht
- Voordat ze ziek werden waren ze al te zwaar

Behandeling van suikerziekte bij de kat

Katten met suikerziekte dienen injecties insuline te krijgen. Daarnaast is een speciaal dieet ook belangrijk.
Om te bepalen hoeveel insuline de kat nodig heeft, is herhaaldelijk bloedonderzoek nodig. Dit is gemakkelijk te doen met een bloedsuiker glucosemeter.
Wanneer er bij uw kat suikerziekte wordt geconstateerd, is dit vaak even schrikken. Uw kat zal 2x daags een spuitje met insuline toegediend dienen te krijgen. Dit klinkt misschien spannend, maar dit is heel erg goed te leren. Vervolgens is het -zeker in het begin- nodig om regelmatig de bloedsuikerspiegel (glucose) te controleren. Het is daarom belangrijk om met uw kat langs te komen voor een diabetescontrole. 

Onze paraveterinair Nyncke kan u helpen met de nodige begeleiding. Bij de suikercontrole zal er bloed worden geprikt om de glucose waarde te meten. Indien nodig zal Nyncke met onze dierenartsen overleggen over de aanpassing van de dosering insuline.

Heeft u vragen over suikerziekte? Ook dan kan onze paraveterinar Nyncke u verder helpen. Als het bijvoorbeeld nodig is om een dagcurve te maken dan zal uw kat opgenomen kunnen worden zodat zij zich over uw kat kan ontfermen en elk uur bloed kan afnemen.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat suikerziekte geen belemmering is voor een leuk leven!

In onderstaande video vertelt Nyncke u ook alles over suikerziekte bij uw kat: