Dwangvoeding bij konijn

Als gevolg van de narcose kan het konijn stoornissen krijgen in het maag-darmkanaal. Een gevolg hiervan is dat het beestje niet of zeer slecht gaat eten. Dit heeft dan weer tot gevolg dat de darmen stil gaan liggen, hetgeen de algehele toestand van het konijn alleen maar slechter maakt. Om dit te voorkomen moeten we in zo’n geval over gaan op dwangvoeding.

Wat kunt u dan voeren?

  • Vezelpoeder vermengd met water, zoals bijvoorbeeld: “supreme science recovery”.
  • Baby voeding. Pure worteltjes of een fruithapje. Let op: geen vlees en/of aardappels.
  • Geweekt korrelvoer. Het weken dient u in water te doen.
  • Nutrilon soya babyvoeding. Mengen met water, niet met melk!
     

Voor het voeren neemt u het konijn op schoot en druppelt u vanaf de zijkant, achter de voortanden, de voeding langzaam in de bek. Gebruik hiervoor een spuitje of pipetje. Let er goed op dat het dier de voeding ook daadwerkelijk doorslikt. Doe het met kleine beetjes, verdeeld over de dag. Zo’n 6-8 keer. Geef eventueel ook nog water ter voorkoming van uitdroging. Naast deze dwangvoeding dient u het dier ook hooi en brokjes te geven. Tel goed wat u geeft, zodat u zelf kunt zien of het dier zelfstandig gaat eten.

Let op! Het dier mag niet afvallen. Dus moet u het dagelijks wegen. Als richtlijn voor de dwangvoeding geldt 50 ml per kilo lichaamsgewicht per dag.

U zult merken dat, als uw dier minder fit is, het ook minder moeite zal doen om te drinken. Drinken uit een drinkfles vergt nogal wat inspanning. Gebruik daarom een waterbak. Ook belangrijk is dat u zorgt dat het belangrijkste voedingsbestanddeel voor uw konijn, t.w. hooi, in voldoende mate aanwezig is.

Als het konijn weer brokjes gaat eten, geef dan uitsluitend de korrelvoeding. Hiervan ziet elk brokje er hetzelfde uit.