Ontwormen bij konijnen

Ook bij konijnen is ontwormen van groot belang. Er wordt regelmatig gezegd dat konijnen geen last hebben van worminfectie. Veel dierenartsen zijn het hier niet mee eens! Regelmatig hebben konijnen last van terugkerende stille darmen door een worminfectie. Deze konijnen hebben geen of afwijkende keutels en geen of weinig eetlust.
De wormen zitten meestal in de blindedarm of caecum. Daarom zie je vaak alleen wormen in de zachte keutels en niet in de normale stevige keutels.
De meest voorkomende worm is de Passalurus ambiguus of de Pinworm. Een konijn kan al na de geboorte door de moeder besmet worden en dit jarenlang met zich meedragen. Ook kan een konijn door een ander konijn besmet worden. Een konijn dat buitenkomt kan een wormbesmetting oplopen.

Soms kunt u als eigenaar op de keutels witte sliertjes zien, dit is de pinworm of Passalurus ambiguus. Deze wormen kunnen goed bestreden worden met Panacur (= Fenbendazol). Dit kan met pasta of suspensie, gedurende 14 dagen. (NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor konijnen. Het hiervoor beschreven diergeneesmiddel is geregistreerd voor het gebruik bij de hond of de kat!)